Actie verscherpt koers naar energieneutraal wonen
De actie ‘Ons huis verdient het’ ging vandaag, 16 januari 2014, van start. Met de actie krijgen Nederlandse huiseigenaren de kans om kenbaar te maken dat zij energieneutraal willen wonen.
Het initiatief, opgezet door Energiesprong, hoopt op tienduizenden huiseigenaren, huurders en anderen die de actie ondersteunen en hun stem laten horen op de officiële website. Op het moment van schrijven hebben al meer dan vijfhonderd mensen zich aangemeld voor de actie.
Geen toekomstmuziek
Comfortabel en beter wonen in een energieneutraal huis, tegen dezelfde woonlasten, is volgens Energiesprong geen ‘verhaal voor de toekomst’: “Als we met zijn allen laten weten dat we dit willen, gaat het gebeuren. Dan hebben bouwers en banken door dat wij snel onze huizen willen verbeteren, zonder extra kosten.”
Landelijke deal
Er vinden gesprekken plaats met de bouw, banken en politiek, die moeten leiden tot een landelijke deal in april. Het Rijk, de grootste hypotheekverstrekkers en een vertegenwoordiging van bouwpartijen tekenen dan voor verruiming van hypotheekregels, het ontwikkelen van nieuwe hypotheekproducten en het ontwikkelen van verbouwpakketten met garanties.
Jasper van den Munckhof, manager Energiesprong: “Zo maken we samen in één klap de woonlasten beheersbaar, creëren we werkgelegenheid in de bouwsector en reduceren we de CO2-uitstoot. Als we met zijn allen laten weten dat we dit willen, gaat het gebeuren.”
Passend aanbod
Gemiddeld is de energierekening van een rijwoning €165,- per maand. Dat geld kan omgezet worden in een lening om het huis naar energieneutraal te laten verbouwen. Dan wekt het huis zelf energie op en heeft per saldo nul op de energiemeter.
Technisch is dat al mogelijk voor het gros van de rijwoningen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1980. Van den Munckhof: “Het is nu aan de banken en de bouwers om een passend aanbod van hypotheken en verbouwingspakketten te bieden. De reden dat ze dat nog niet doen, is dat ze twijfelen of er voldoende vraag is. Maar wie wil er nu niet wonen in een comfortabel huis zonder energiekosten? Die vraag is er, let maar op!”