Troonrede: Drie miljard voor bouw en energiebesparing
Er wordt drie miljard euro geïnvesteerd in nieuwbouw en onderhoud van scholen, ziekenhuizen, woningen en infrastructuur en in energiebesparing. Hiermee wil de regering de economie stimuleren. Dat zei koningin Beatrix dinsdag in de Troonrede.
Ook dient de regering vandaag een voorstel in voor een Crisis- en herstelwet, gericht op versnelling van procedures voor infrastructurele projecten. ""Dit biedt een basis voor meer dynamiek in de economie en daarmee voor meer werkgelegenheid”, sprak de koningin.
De crisis, zo stelt het kabinet in de dinsdag gepresenteerde miljoenennota, bevindt zich in een tussenfase. De storm op de financiële markten lijkt geluwd. De economische krimp is naar verwachting volgend jaar voorbij, maar van groei is nog geen sprake.
4 miljard
Volgend jaar kiest het kabinet nog voluit voor investeringen om de economie aan te jagen, samen met lokale overheden ruim 4 miljard euro. Het betekent de uitvoering van de crisismaatregelen waartoe dit voorjaar werd besloten. Dan gaat het om extra geld voor energiebesparing, de bouw en behoud van werkgelegenheid, zoals de deeltijd-WW.
Duurzaamheid
Het woord duurzaamheid kis een keer genoemd in de roonrede . Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet zich niet aan haar belofte houdt om extra geld uit te trekken voor duurzame energie. De huidige jaarlijkse plafonds blijven bestaan en die zijn niet toereikend om de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen.
Ruimte: Rijksbufferzones
Wat nog resteert aan open gebied tussen Eindhoven en Helmond krijgt de status van 'rijksbufferzone'. Dat geldt ook voor het gebied tussen Breda en Tilburg, kondigt minister Jacqueline Cramer (Ruimte) aan in haar begroting voor 2010.
Het zijn de eerste rijksbufferszones in Noord-Brabant. De zones moeten voorkomen dat steden aan elkaar groeien. Er mogen bijvoorbeeld geen grote woonwijken bijkomen. Er moeten groene gebieden komen waar omwonende stedelingen kunnen recreëren. Boeren moeten wandelpaden op hun land toelaten. De minister gaat de plannen met provincie en gemeenten verder uitwerken.
Nederland kent tien rijksbufferszones. De meeste zijn te vinden in de Randstad, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Purmerend (Waterland), tussen Den Haag, Delft en Zoetermeer en Midden-Delfland. Vorig jaar kwam daar de regio Arnhem-Nijmegen bij. Kenmerkend is dat deze gebieden door stadsuitbreiding steeds dichter naar elkaar groeiden.
Landschap
Het ministerie van LNV trekt in 2010 ruim 760 miljoen euro uit voor verbeteringen in natuur, landschap en platteland. De blik is in 2010, zo blijkt uit de dinsdag bekendgemaakte begroting, nadrukkelijk gericht op het stoppen van het verlies aan planten en dieren.
Om te zorgen dat planten en dieren een plekje vinden in Nederland, is het volgens de minister essentieel dat de grote natuurnetwerken, de Ecologische Hoofdstructuur en Natura2000, er komen.
Bouwend Nederland: laag btw-tarief
De bouwsector pleit voor een tijdelijk laag btw-tarief voor al het onderhoudswerk aan woningen. ,,Dit nodigt eigenaren uit om de woning aan te laten pakken, levert werk op voor de bouw en inkomsten voor de belastingen en helpt bij het verduurzamen van de woningvoorraad''.
Dat schrijft de brancheorganisatie Bouwend Nederland dinsdag in reactie op de Rijksbegroting voor 2010. Volgens de organisatie wordt de woningmarkt niet geholpen door een beperking van de hypotheekrenteaftrek of het zwaar belasten van huizen boven 1 miljoen euro via het eigenwoningforfait.
Bouwend Nederland vindt het verder ,'onverklaarbaar dat de overheid er niet meer werk van maakt om publiek-private financiering van de grond te tillen en institutionele beleggers te laten deelnemen in de bouwopgave van ons land'.
Punten uit de troonrede
•AOW-leeftijd naar 67 jaar, rekening houdend met zware beroepen;
•Crisis- en herstelwet maakt einde aan snelle procedures;
•Drie miljard euro voor nieuwbouw, scholen, ziekenhuizen, woningen, infrastructuur en energiebesparing;
•543 miljoen euro extra voor investeringen in infrastructuur, waarvan 175 miljoen voor onderhoud en 368 miljoen euro voor versnelling van nieuwbouwprojecten;
•In de Randstad, Brabant en Gelderland wordt spoorboekloos rijden ingevoerd;
•In 2010 1,8 miljard voor de Randstad, specifiek voor de A4 Midden-Delfland, A15 Maasvlakte-Vaanplein en verbreding van het spoor Rotterdam-Den Haag;
•Herstructurering van 6500 hectare verouderde bedrijventerreinen tot 2013;
•In 2010 275 miljoen euro voor gebiedsontwikkelingen (was in 2009 300 miljoen euro).
Bron: Architectenweb.nl, Cobouw, ANP en Duurzaam Nieuws
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Goed initiatief. Waar de overheid echter in gebreken blijkt de laatste jaren is de voorlichting in overheidsbijdragen. Het Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen is een initiatief die dit gebrek aan de oppervlakte wil brengen door de mensen een boekje aan te bieden waarin alle overheidsbijdragen die ons land te bieden heeft te vinden zijn. Dit boekje is aan te vragen via www.overheidsbijdragen.nl Het is te hopen dat de overheid ook eens wat geld gaat investeren in betere voorlichting. Hierdoor kunnen vele mensen eindelijk eens ontdekken waar ze recht op hebben, want dit is bij veel mensen vaak onbekend.
Het staatshoofd zou in haar troonrede beter kunnen voorlezen uit de nieuwe informatiemap van Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen. Dan komt de kleine man ook een aan bod want nu is het echt alleen een hoedenparade feetje voor de elite.
De koningin laten voorlezen uit de informatiemap Overheidsbijdragen. Inderdaad, een koningin die er eindelijk ook eens is voor de gewone man. Grappig idee. Niemand wil nog republikein worden.
Ik las dat alle kamerleden een gratis exemplaar van die informatiemap van voorlichtingscentrum overheidsbijdragen hebben gekregen en dat D66 kamervragen gaat stellen over de haalbaarheid om verstrekking van overheidsbijdragen in de toekomst bij de belastingdienst onder te brengen. Feit is dat ze er wel het apparaat voor hebben. Een belastingdienst die geld gaat uitdelen in plaats van innen zie ik echter voorlopig niet zitten.
Ik wil ook wel een gratis exemplaar van de informatiemap van Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen. Kan iemand dat voor mij regelen? Ik heb een uitkering.