'Maak gezamenlijk werk van duurzaamheid'
UNETO-VNI heeft samen met vertegenwoordigers van acht andere organisaties de intentieverklaring ‘Duurzame samenwerking voor duurzame energie’ ondertekend. Met het convenant spreken de partijen af zich in te zetten voor een integrale aanpak van een duurzame 0-energieomgeving en gezamenlijk werk te maken van duurzaamheid.
De organisaties Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, E.nu, Stichting KIEN en TU/e zijn onder andere betrokken bij de intentieverklaring. Eerder tekenden Stichting Dutch Power en Fedet al. Voor de toekomst hebben de NVTB en Vernieuwing Bouw hun medewerking toegezegd.
0-energieomgeving
De partijen willen zich inzetten voor een integrale aanpak van een duurzame 0-energieomgeving. Doelstelling is om samen maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven aan te moedigen dit voorbeeld te volgen en zich aan te sluiten. Momenteel worden in zes gemeenten in Nederland stappen gezet richting een 0-energieomgeving.
Volgens UNETO-VNI is het mogelijk om op termijn op een duurzame manier en vrijwel zonder uitstoot van CO2 te voorzien in de behoefte van energie van consumenten en bedrijfsleven in Nederland. De organisatie stelt dat deze toekomstvisie gebaseerd is op vier voorwaarden.
Ten eerste moet ieder bedrijf en huishouden de vraag naar en het verbruik van energie zoveel mogelijk terugbrengen. Hiervoor zijn bewustwording, energiezuinige apparatuur en innovatieve systemen nodig. Het tweede aspect is duurzame energieproductie; de energie die we nodig hebben, wekken we duurzaam op. Hierbij kan men denken aan zonne-energie, windenergie en warmte-koudeopslag.
Energieopslag
Volgens UNETO-VNI is het noodzakelijk om techniek te ontwikkelen die het mogelijk maakt om de gewonnen energie op te slaan en zonder te veel verlies te transporteren. Ten slotte haalt de organisatie de voorwaarde ‘Intelligente netwerken’ aan. Een intelligent netwerk kan ervoor zorgen dat er op lokaal niveau (bijvoorbeeld een wijk) een optimale afstemming is tussen decentraal opgewekte energie en de vraag naar energie.
Invulling
De installateursvereniging streeft bij de invulling van het convenant naar een integrale aanpak en sector-overschrijdende samenwerking, op drie manieren. Ten eerste door het mobiliseren van leden op lokaal en regionaal niveau bij concrete projecten die voortvloeien uit deze overeenkomst. Daarnaast door kennisdeling, ten aanzien van energiebesparende maatregelen en concepten. En ten slotte door communicatie richting leden om kennis vanuit de projecten met de markt te delen.
Foto: ondertekening convenant door de betrokken partijen.