'Fabrikanten moeten met duurzame doorbraaktechnologie komen'
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Fabrikanten doen hun uiterste best om bestaande installatietechnologie maximaal door te ontwikkelen. Maar om aan de in het Energieakkoord afgesproken 14% duurzaam opgewekte energie in 2020 te komen, zijn nu duurzame doorbraaktechnologieën nodig. Dat zegt Ed Nijpels, voorzitter van NLIngenieurs, de branchevereniging van ingenieursbureaus.
Nijpels is tevens juryvoorzitter van de VSK Awards, die op de installatievakbeurs VSK 2014 (van 3 - 7 februari in de Jaarbeurs in Utrecht) worden uitgereikt. Elf nominaties heeft de jury geselecteerd uit de 32 inzendingen voor de VSK Awards. Nijpels vindt dat bij de elf genomineerden mooie innovaties zitten. Tevreden constateert hij dat fabrikanten de gebruiker nu echt centraal gaan stellen. "Je ziet dat fabrikanten in toenemende mate de techniek zo ontwikkelen dat de gebruiker er maximaal van profiteert. De focus verschuift van techniek naar de gebruiker." De juryvoorzitter noemt dit een goede ontwikkeling. Uiteindelijk heeft de fabrikant er immers baat bij als de consument omwille van het gebruiksgemak, een product gaat gebruiken.
Gasbel remt innovatie
Tegelijkertijd constateert de jury dat de Nederlandse gasbel de innovatie bij Nederlandse fabrikanten afremt. Ed Nijpels: "Er zitten mooie innovaties bij de inzendingen, maar we zien geen echte doorbraaktechnologie. Veelal gaat het om doorontwikkeling van bestaande technologie. Fabrikanten halen hier het maximale uit. Dat is goed, maar het wordt tijd om baanbrekende innovaties van de tekentafel in een concreet product om te zetten."
Hij denkt dan met name aan nieuwe technologie om bijvoorbeeld zonne-energie om te zetten in gas voor cv-installaties. Of andere koppelingen tussen hernieuwbare energie en de verwarmings- en klimaatinstallaties. Sommige fabrikanten geven weliswaar aanzetten in deze richting; de echte doorbraak laat op zich wachten. Dat heeft volgens Ed Nijpels alles te maken met de unieke positie die Nederland heeft als gasdistributieland. "Onze gasbel werkt remmend op de innovatie. De noodzaak om baanbrekende technologie te ontwikkelen, ontbreekt."
Energieakkoord
Hij denkt dat het Energieakkoord deze doorbraaktechnologieën wellicht kan forceren. "Dit akkoord gaat een geweldige stoot geven aan bedrijven die bezig zijn nieuwe technologie te ontwikkelen. Om van vier naar veertien procent duurzaam opgewekte energie te komen, moet er een heleboel werk worden verzet. Dat is een geweldige opgave. Jasje uit en mouwen opstropen." Het Energieakkoord geeft een waaier aan mogelijkheden om als industrie met innovatieve oplossingen te komen. Aan fabrikanten nu de taak qua innovatie een tandje bij te schakelen.
Foto: VNU/Robert Aarts
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
De heer Nijpels vraagt om 'doorbraaktechnologie', maar hij mist het essentiele punt: er is ontzettend veel technologie ontwikkeld, die niet doorbreekt als architecten, installatieontwerpers en vastgoedontwikkelaars die technologie niet meenemen in hun plannen. Voorbeelden: koeling van gebouwen is net zo belangrijk geworden als verwarming. Dmv absorptie- of adsorptiekoeling is zonnewarmte of afvalwarmte van serverruimtes eenvoudig in koude om te zetten. Wat te denken van gelijkstroom installaties voor hele gebouwen? De lijst van ontwikkelde oplossingen is lang, maar het vraagt nieuwsgierigheid en durf van beslissers in de keten om er wat mee te doen.