Seminar restwarmte 'Slimmer met de rest'
1 november 2012
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
CO2-uitstoot reduceren en tegelijkertijd de economie in de regio stimuleren? Dat kan door restwarmte te gebruiken! DWA organiseert in samenwerking met CE Delft, Stichting Warmtenetwerk en Agentschap NL op donderdag 1 november een seminar over restwarmte. Centraal tijdens het seminar staan ervaringen op het gebied van efficiënt gebruik van restwarmte en de ontwikkelingen die op dit gebied spelen.
Restwarmte staat bij veel bedrijven hoog op de agenda en wordt gezien als één van de transitieroutes richting verduurzaming. Binnen veel bedrijven is restwarmte aanwezig die niet wordt benut, maar die wel degelijk bij bedrijven in de directe omgeving of de gebouwde omgeving nuttig kan worden toegepast. Een belangrijk deel van de restwarmte kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor verwarming van gebouwen, huizen of kassen.
Van theorie naar praktijk
Waar liggen mogelijkheden en hoe realiseert u benutting van restwarmte? Hoe kunt u het organiseren? Wat zijn de knelpunten en welke lessen kunnen we trekken uit restwarmteprojecten? Wat is de rol van de overheid hierin? Deze en andere actuele vragen vormen de kern van dit seminar.
In diverse plenaire lezingen en projectpresentaties maken de deelnemers kennis met verschillende aspecten van restwarmte onder leiding van dagvoorzitter Marga Hoek (De Groene Zaak). De insteek is praktisch. Niet alleen zullen de sprekers ingaan op voorbeelden uit de praktijk. Tijdens de discussie en de duurzame netwerkmomenten is ook gelegenheid om eigen ervaringen en tips uit te wisselen.
Eén van de lezingen bijvoorbeeld is ‘Biomassagestookt warmtenet in Marum’ door de heer Jaap Koppejan, Director Bio Forte. Het bedrijf heeft in Marum een warmtenet van circa 1,5 km aangelegd waarop negen bestaande gebouwen zijn aangesloten. De warmte wordt opgewekt met een houtsnippergestookte installatie van 500 kW.
Aanmelden en meer informatie
Het seminar Slimmer met de rest vindt plaats op 1 november 2012 in de Fort Wierickerschans, Zuidzijde 132 in Bodegraven en kost € 75,- (exclusief btw).
Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden.