Sluizencomplex wekt eigen energie op
- Project
- Duurzame Energie & Energieopslag
Een stadsvernieuwingsproject h^aqua in Harelbeke is onlangs voorgesteld aan de inwoners. In het kader van de verduurzaming van de omgeving zal een nieuw sluizencomplex eigen energie opwekken. De stad van morgen krijgt een waterkrachtcentrale in het nieuwe sluizencomplex op de Leie.
Harelbeke tekende samen met de nv Waterwegen en Zeekanaal midden juni jongstleden een contract met Cofely Fabricom en partners van de THV Leieland. Cofely wordt verantwoordelijk voor alle elektromechanische werken aan het nieuwe sluizencomplex, inclusief de sluis met drie deurensets en twee stuwen die het waterniveau zullen regelen.
Mark Dirckx, General Manager Cofely Fabricom, vertelt over het stadsvernieuwingsproject: “Cofely Fabricom helpt zijn klanten de wereld van morgen vorm te geven. Daarom geloven we, denken we mee én investeren we vandaag in duurzame en verantwoorde groei.” De gekozen technieken die worden toegepast zijn volgens Dirckx duurzaam; archimedesschroeven werken volgens het principe waarbij de schroeven bij een watertekort gebruikt worden als pompen, om water te sparen. Dit terwijl in periodes met teveel water de draairichting kan worden omgekeerd, om energie op te wekken.
Duurzame energiebron
Gedurende de grootste tijd van het jaar is de Leie een duurzame energiebron door het beschikbare debiet met een verval van 2,2 meter. Cofely stelde daarom in zijn ontwerp voor om het complex met een waterkrachtcentrale uit te rusten. Archimedesschroeven zullen een hoog rendement opleveren in de opwekking van de duurzame energie. Deze waterschroeven hebben bovendien een visvriendelijker karakter in tegenstelling tot de bekendere schroefpompen vanwege de grote waterkamers en de tragere rotatie.
Energierecuperatie
Energierecuperatie door middel van deze schroeven werd in België tot op vandaag enkel toegepast in Ham en Olen. Ook daar werd gekozen voor telkens drie Archimedesschroeven met een diameter van 4,5 meter en een lengte van 22 meter, de grootste ooit geïnstalleerd in Europa. Het debiet bereikt er 5 m3/s per vijzel. Elders in Europa is dit systeem slechts beperkt toegepast bij schroeven met een kleinere omvang en een maximaal geïnstalleerd vermogen.