Crisismaatregelen energiebesparing gebouwen
In juli 2009 gaat een aantal tijdelijke regelingen van start die consumenten en professionals moet stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen in woningen en andere gebouwen.
Het stimuleringspakket is juist nu, tijdens de economische recessie, van belang om mensen te helpen om te investeren in energiezuinig en comfortabel wonen en daarmee hun woonlasten te verlagen, zegt het Ministerie van VROM. Het pakket houdt rekening met zowel kopers, huurders en eigenaren, als met verhuurders en corporaties.
Doordat de verschillende regelingen uit het pakket met elkaar én met bestaande regelingen te combineren zijn wordt het aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Het 'stapelen' van subsidies, renteverlagingen en andere kortingen kan een aanzienlijk financieel voordeel ontstaan.
Zakelijke verhuurders en woningcorporaties
Zakelijke verhuurders en woningcorporaties genieten een voordeel bij de
• Energie-investeringsaftrek (EIA);
• Overige maatregelen
Zakelijke verhuurders en woningcorporaties kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling, wat betekent dat verhuurders investeringen in energiebesparing kunnen aftrekken van de vennootschapsbelasting. Dit levert een kostenbesparing op van gemiddeld 11%.
Het gaat om een tijdelijke stimuleringsmaatregel, die per 1 december 2010 komt te vervallen. Het streven is dat de corporaties in 2009 en 2010 per jaar 100.000 woningen aanpakken. Het betekent ook dat in 2009 en 2010 bouwactiviteiten plaatsvinden die helpen de crisis te bestrijden.
Meer informatie over de EIA voor corporaties en zakelijke verhuurders is te vinden op www.senternovem.nl.
Verbeterd energielabel
In de loop van 2009 gaan er meer maatregelen uit het stimuleringspakket woningbouw lopen. Zo wordt eind 2009 het verbeterd energielabel gepresenteerd. Naast de 375 miljoen euro die minister Van der Laan ter beschikking krijgt voor isolatie van woningen is er ruim 500 miljoen euro uitgetrokken om scholen, verpleeghuizen en jeugdzorginstellingen op te knappen en energiezuiniger te maken.
Daarmee kunnen deze gebouwen beter worden geïsoleerd en kan de binnenlucht (en dus de gezondheid van kinderen en patiënten) worden verbeterd. Kijk voor meer informatie over deze initiatieven via de link: frissescholen.
Consumenten
Voor consumenten gaat het om de volgende regelingen:
• de subsidieregeling maatwerkadvies;
• de BTW verlaging voor vloer- dak- en gevelisolatie;
• het energiebesparingskrediet (groen lenen);
• de subsidieregeling isolatieglas.
De subsidieregeling maatwerkadvies bijvoorbeeld, geeft direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning, wat deze kosten en welke besparing daarmee mogelijk is. De subsidie is bedoeld voor eigenaar-bewoners. De aanvrager van het advies ontvangt eenmalig maximaal € 200,- wanneer hij een maatwerkadvies laat uitvoeren.
Verder staat het Rijk garant voor het energiebesparingskrediet. De BTW voor vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen wordt verlaagd van 19 naar 6% en er komt een subsidieregeling voor isolatieglas.
Voor een overzicht van de maatregelen zie: www.vrom.nl