Verslag Symposium 'Flexibel en energiezuinig bouwen met hout'
Een verslag van het symposium Flexibel en energiezuinig bouwen met hout.
Op donderdagmiddag 29 oktober jl. was Cultuurhuis ’De Kamers’ in Amersfoort het toneel voor het symposium Flexibel en energiezuinig bouwen met hout, georganiseerd door Centrum Hout i.s.m. Finnforest Holland.
Het seminar, georganiseerd om architecten en woningbouwverenigingen te informeren over mogelijkheden in energiezuinig en levensloopbestendig bouwen met hout, conceptuele achtergronden en andere mogelijkheden, was al voor de sluitingsdatum volledig volgeboekt.
Architect Maarten van der Breggen vertelde over het Maskerade-systeem, een flexibele, levensloopbestendige en duurzame bouwmethode. Hij gaf aan dat de vraag van de consument weer centraal moet komen te staan: kwaliteit, grondstof en duurzaamheid.
De bouwervaringen met het Maskerade-systeem, met name de bouwsnelheid en de kosten, werden daarna onder de loep genomen door Gert-Jan van Ingen, directeur van bouwbedrijf De Vree en Sliepen. Hij motiveerde waarom men juist moet bouwen met hout. Uit ervaring blijken gewicht, snelle bouwtijd, milieuaspecten en ook kostenbesparingen de concurrentie met traditionele bouw zeer goed aan te kunnen. Vergelijkende studies bewijzen zelfs dat de kosten per BVO lager zijn, bij een beukmaat van 7,5 m1, dan bij traditionele bouw. Ook een milieubeoordeling op basis van GPR geeft hoge scores te zien.
André Jorissen, hoogleraar Houtconstructies, boeide de zaal door een technische onderbouwing over houten vloeren, waarbij hij op een deskundige wijze de technische aspecten zoals geluid, trilling en vervorming besprak. De nieuwe generatie houten vloersystemen doen niet onder voor traditionele vloeren, indien men weet waarop men moet letten.
Na de pauze hervatte architect Annegien van Dijk, Dok architecten, het programma met haar gepassioneerde verhaal over scholenbouw en hout. Zij ging in op haar schoolproject De Saenstroom en wist de zaal te boeien met de mogelijkheden van houtbouw in scholen. Uit ervaring van DOK architecten blijken houtconstructies uitermate geschikt voor ’stoere en sterke’ onderwijsgebouwen.
Chiel Boonstra, directeur Trecodome, weidde uit over het wereldwijde CO2-probleem en gaf aan dat passief bouw, duurzaam bouwen, een enorm groot aandeel kan hebben in de oplossing van deze
problematiek.
Als laatste spreker kwam Axel Möltgen, Faro architecten, aan het woord. Hij informeerde de gasten over de twee passief woningen van Pieter Weijnen op IJburg. Hij liet zien welke maatregelen genomen kunnen worden om een woning aan het keurmerk passief bouwen te kunnen
laten voldoen.
De presentaties van de sprekers zijn terug te vinden op www.centrum-hout.nl en www.finnforest.nl