30.000 Haagse woningen energieneutraal in 2023
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Den Haag heeft de ambitie om de komende 5 jaar 25.000 tot 30.000 energieneutrale woningen te realiseren.
Het startschot hiervoor is afgelopen vrijdag gegeven, tijdens de Haagse Energietop. Toen tekenden 16 partijen een intentieverklaring om samen te gaan werken aan een klimaatneutrale stad. Hiermee hebben onder meer Alliander DGO, Eneco, Engie, Haag Wonen, Rijksvastgoedbedrijf, Stedin, Vestia, Stichting Duurzaam Den Haag, 070 Energiek en de gemeente aangegeven samen te werken om in Den Haag 100% duurzame energie te gebruiken.
Werken aan klimaatneutrale energievoorziening
Volgens wethouder Duurzaamheid Joris Wijsmuller moet er nog veel gebeuren. “In Den Haag werken we aan een volledig klimaatneutrale energievoorziening van de gebouwde omgeving: we isoleren huizen, sluiten onze gebouwen af van aardgas en gebruiken straks 100% groene energie uit wind, water en zon.” Daarnaast opent dit jaar in deze Zuid-Hollandse stad Nederlands eerste binnenstedelijke aardwarmtecentrale. “Zo maken we gebruik van de grote kans die Den Haag heeft voor het winnen van aardwarmte.”
Wat betekent transitie voor burger?
Tijdens deze top was er veel aandacht voor wat de energietransitie betekent voor het dagelijkse leven van de Haagse burger. Zo vertelden bewoners en ondernemers hoe zij hun eigen omgeving verduurzamen. “Samen met de stad wil de gemeente de komende jaren werken aan een aantrekkelijke, gezonde en groene stad om te wonen, werken en recreëren”, gaf Wijsmuller aan. “De stad is trots op de vele initiatieven die inwoners en ondernemers hebben op het gebied van duurzaamheid.”
Deze ontwikkeling past in het duurzame beleid van deze Zuid-Hollandse gemeente. Zo gaat Den Haag vanaf 2019 duurzaam opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, gemalen, sporthallen en zwembaden. Hiervoor heeft ze 2 contracten getekend met energiebedrijf Eneco en energiecollectie OM.