Biomassa in kolencentrales of blijvend duurzaam
In maart van dit jaar hebben de energiebedrijven met de milieuorganisaties een akkoord gesloten, die het bijstoken van biomassa in kolencentrales financieel mogelijk maakt. Dit bijstoken houdt in dat hout en houtresten worden meeverbrand in kolencentrales, waardoor de centrales op papier netto minder CO2 uitstoten.
In het akkoord is vastgesteld welk hout voor bijstook in aanmerking komt. Ook is hierin bepaald dat de kosten voor het bijstoken van biomassa wordt betaald vanuit de SDE+.
Dit ‘bijstook-akkoord’ komt voort uit het in 2013 gesloten Energieakkoord. Bij het sluiten van het bijstookakkoord heeft Ed Nijpels, die namens de SER toeziet op de uitvoering van het Energieakkoord, verklaard: “Voor de subsidiëring van biomassa is de komende 15 jaar enkele miljarden nodig. Het precieze bedrag is afhankelijk van de energieprijs.”
Voor alle duidelijkheid: die benodigde miljarden gaan wíj, de ruim 7 miljoen huishoudens, de komende jaren betalen via een opslag op onze energierekening, de heffing ‘Opslag Duurzame Energie’ (ODE).
Klimaattop Parijs
Maar er is nu goed nieuws te melden: in de aanloop naar de klimaattop in Parijs wil de PvdA de kolencentrales in Nederland versneld sluiten. Daarmee lijkt zich een meerderheid in de Tweede Kamer af te tekenen die dit voorstel steunt.
De SDE-gelden die dan vrijvallen als gevolg van het stoppen van de bijstook van biomassa in kolencentrales, kunnen worden ingezet voor de financiering van nieuwe projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. En die blijvend effect sorteren, ook nadat de SDE-subsidies gestopt zijn.
Eenduidig beleid
In het kielzog van dit voornemen zie ik nog meer goed nieuws. Mocht dit besluit daadwerkelijk worden doorgevoerd, dan voert de Rijksoverheid eenduidig beleid uit dat de burger begrijpt vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Consumentenpsycholoog Niels Götz stelt in zijn rapport ‘Verleid de consument; Inzicht in extra marktkansen voor energie innovaties’, dat hij schreef in opdracht van het ministerie van Economische Zaken:
‘Het wispelturige beleid, het ontbreken van een eenduidige visie en daadkracht van de Rijksoverheid is een belangrijke belemmering voor het laten slagen van energieinnovaties. De investeringen in de kolencentrale in de Eemshaven is een overheidskeuze die haaks lijkt te staan op de doelstelling voor duurzame energie.’
Als we Götz mogen geloven, zullen beleidsinitiatieven van de Rijksoverheid die zich richten op het verlagen van de CO2-uitstoot, zoals het stimuleren van energieinnovaties en het gebruik van het energielabel, na sluiting van de kolencentrales sneller door de samenleving worden geaccepteerd.
Ik juich daarom de heldere stellingname van de PvdA ten aanzien van de toekomst van Nederlandse kolencentrales in meerdere opzichten toe. Om echte stappen te maken met het terugdringen van CO2-emissies heeft het weinig zin om gedurende 15 jaar de bijstook van biomassa in kolencentrales te financieren. Daarentegen kan Nederland na sluiting van de kolencentrales extra investeren in energiebesparing en duurzame energieopwekking. Het geld is er, bijeengebracht door de Nederlandse huishoudens. Laten wij nu eindelijk het lef hebben alle kolencentrales los te laten.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Volstrekt niet mee eens. Elke nuance ontbreekt, zowel in economisch als ecologisch opzicht. Zie mijn analyse in/op European Energy Review, 9 december aanstaande..