Verslag TU Delft-symposium met Michael Braungart

Verslag TU Delft-symposium met Michael Braungart

Michael Braungart was onlangs het stralende middelpunt op een ter ere van hem gehouden mini-symposium op de TU Delft.  Florian Eckardt schreef een verslag.

In de VPRO Tegenlicht uitzending "afval is voedsel" maakte Nederland vier jaar geleden kennis met de gedachtenwereld van Michael Braungart en William Mc Donough. Hun nieuwe kijk op materialen en ontwerpen voor duurzaamheid zette Nederlandse politici en ondernemers aan het denken. Ter ere van zijn benoeming als gasthoogleraar aan de TU Delft kreeg Braungart, van oorsprong chemicus, op 15 april een mini- symposium aangeboden.

Positieve footprints
In het boek "Cradle to cradle" worden de principes uitgelegd: afval is een door mensen geintroduceerd fenomeen waar we van af moeten. In de natuur is elk afval voedsel voor ander leven. Bij de mens is dit al lang niet meer zo: uranium, fijnstof, plastics en zijn gevolgen van een kortzichtige denkwijze die niet vol te houden is. Maar voor Braungart en Mc Donough gaat het streven naar zero emissie niet ver genoeg: zij denken in positieve in plaats van negatieve  milieu footprints.

Door onze productiewijzen te vervangen door processen waarbij productcomponenten na gebruik herbruikbaar of composteerbaar zijn kunnen productie en groei weer vrij worden van emissiequota en dergelijke: het proces wordt oneindig herhaalbaar, sustainable. De metafoor van de kersenboom uit 'Cradle to Cradle': alles wat deze boom van zich geeft heeft voedt zijn omgeving, kers, pit, blad en hout. Hoe anders is dat met auto's, luiers en andere menselijke artefacten. Er is een lange weg te gaan tot de ambitie van C2C kan worden gehaald. Waar staan we vandaag?

Sprekers
Een aantal sprekers geeft hier antwoord op: prof. Michiel Haas, professor Materials & Sustainability bij Civiele Techniek: "Veertig procent van alle ruwe materialen wereldwijd gaan naar de bouwsector. Bij een passiefhuis verschuift het accent van energieverbruik naar materiaalgebruik: het heeft nog steeds materialen nodig, die bij reductie van de energiebehoefte de milieu impact uitmaken. Ook om onze energiebehoefte volledig uit wind, zon en andere onuitputbare energiebronnen te dekken is veel materiaal nodig. En dat is beperkt voorhanden. Zo ontstaat de gedachte aan zero- materials, met als voorbeeld een houten gebouw met bomen op het dak die weer hout produceren."

Een opmerking van prof. Peter Luscuere, de volgende spreker, sluit daar op aan: gemiddeld 94% van de toegepaste bouwmaterialen zijn beton/steenachtig. Het wordt dus moeilijk die allemaal te vervangen door materialen uit de overige 6%. Zeker als je bedenkt dat beton relatief goedkoop is.

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability, legt uit dat de doelstellingen van Cradle to Cradle beter op stadsniveau te halen zijn dan op gebouwniveau. "Door de stad te zien als een relatie van complementaire energiebehoeftes- en uitgiftes kunnen gebouwen van elkaar profiteren. Een stad met interactieve deelnemers, zoals in de Rotterdamse REAP studie, in plaats van losse, zorg behoevende patiënten die aan een infuus liggen."

De laatste inleider is Michael Bittermann. Hij promoveerde op het onderwerp 'knowledge models'. "Het ontwerpen van gebouwen is al een complex besluitvormingsproces, helemaal als het gekoppeld wordt aan Cradle to Cradle, wat ook kwalitatieve aspecten heeft. Dan schiet een lineair meetmodel als BREEAM te kort: hoe bevat je zo een complex proces?" Bittermann onderzocht evolutionaire en neurologische modellen. Zijn conclusie is dat een ontwerpdoelstelling met brede ambities gebaat kan zijn bij een  beslissingsstructuur naar neurologisch model.

Individuen
Michael Braungart vertelt dat Cradle to Cradle nu vier jaar in Nederland bekend is, maar nog te weinig mensen dragen het uit. Ook bij grote bedrijven gaat het uiteindelijk om individuen. Zo staat de ontwikkeling van de eerste pvc- en emissievrije televisie van Philips nu stil doordat de bedenker ervan ziek werd.

Ook bij DSM wordt de hele duurzame transformatie door vijf mensen binnen het bedrijf gedragen. Braungart: "een reden dat Cradle to Cradle hier aanslaat is dat Nederlanders minder bang zijn hun baas tegen te spreken dan Duitsers of Amerikanen. Ieder individu kan het verschil maken maar de top moet meewerken."

Geen energieprobleem
Braungart: "Het is ongelofelijk dat er nog in kerncentrales geïnvesteerd wordt als we weten dat het uranium op gaat raken: dat geld is dringend nodig om regeneratieve energiebronnen verder te brengen. Want een energieprobleem hebben wij niet: het is een conversieprobleem."

Ook het CO2-probleem is meer een carbonmanagement probleem, meent Braungart. "Wat is zero - emissie? Een zero CO2-boom zou dood zijn, en een mens heeft altijd emissie, 'zelfs bij zelfmoord'. Het systematisch verarmen van onze topaarde is ook een grote invloed op de CO2-vermeerdering: "wij hebben meer een soil-problem dan een oil-problem".

Ethische kwestie
Braungart: meent dat duurzaamheid geen ethische kwestie mag zijn: de meeste mensen verliezen hun ethische principes bij stress: geen romantiek, geen 'Mother Earth'-gedachtes maar begrijpen dat je gek zou zijn om nog zo door te gaan.

"Door strandspeelgoed en zonneolie drijft er meer plastic dan plankton in de zee: hoe hebben we het zo kunnen ontwerpen? De EU hanteert een lijst van verboden materialen in kinderspeelgoed. Waarom wordt dit niet andersom bekeken: als ik u te eten uitnodig, vertel ik u dan wat u niet krijgt? Wij zijn gewend aan schuldmanagement, maar  "less bad isn't good enough". Niet zero als goal , maar groei: gebouwen en producten die iets teruggeven aan hun omgeving, de omgeving schoner en beter maken."

Hoe zit het dan met de overbevolking van onze planeet? Het argument uit Cradle to Cradle dat de biomassa van alle mieren op aarde vier keer zo groot is als die van alle mensen, en dat wij dus nog wel kunnen verviervoudigen is te kort door de bocht: onze ambities zijn toch duidelijk hoger dan die van mieren. Maar veel kinderen krijgen doen mensen gelukkig eerder bij existentiële angst dan in voorspoed.

Materiaalkunde
Vraag uit de zaal: hoe kunnen architecten de principes van Cradle to Cradle toepassen, moeten zij dan materiaalkunde gaan studeren? Braungart: "het belangrijkste is dat ontwerpers gaan denken en handelen in een positieve footprint. Niet het reduceren van afval, niet het minimaliseren maar het denken in een positief systeem waarin afval niet bestaat, zoals in de natuur."

Dat is waarschijnlijk het belangrijkste dat Braungart in Delft teweeg kan brengen: een mentaliteitsomslag.

Florian Eckardt 
Eigenaar Architectenbureau Florian Eckardt

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up