Interview André Thomsen: “Richt de pijlen op renovatie”

Interview André Thomsen: “Richt de pijlen op renovatie”

Op 13 mei is het de Nationale Renovatie Dag. Hier zal ook de Nationale Renovatie Prijs worden uitgereikt. “Een uiterst belangrijk instituut, juist in deze tijd van recessie”, meent juryvoorzitter prof. ing. André Thomsen.

“De nieuwbouwmentaliteit zit nog veel te veel in onze hoofden. De economische situatie waar we ons nu in bevinden gaat bewijzen dat we een omslag in het denken moeten maken. De koopsector zit op slot, nieuwbouw stagneert. Juist nu is het heel verstandig om sloop alleen nog als laatste redmiddel in te zetten. We moeten onze mindset op de bestaande voorraad zetten, want daar zit de omzet!”

Jezelf recyclen
Thomsens fascinatie voor sloop dateert al van voor de tijd dat hij bij het Landelijk Ombudsteam Stadsvernieuwing begon. Eind jaren zestig hielp hij bewoners bij hun strijd tegen de sloop van hun buurt. Het vormde voor hem een belangrijke drijfveer om in 1978 naar de TU in Delft te gaan, waar hij tot voor kort aan de slag was als hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer. “Maar ik heb mezelf gerecycled en ben nu hoogleraar onderzoeker bij OTB”, zegt hij met een kwinkslag naar zijn pensionering.

Gemakkelijk gesloopt
Momenteel is Thomsen druk met de voorbereidingen van de prijsuitreiking in mei van de Nationale Renovatie Prijs 2009. Dat hij zeer enthousiast is over deze prijs, komt voort uit de zienswijze die hij al jaren voor het voetlicht brengt:
 
Thomsen: “We moeten heel zuinig met het bestaande omgaan en af van het idee dat renovatie slechts een lapmiddel is. Tot op dit moment wordt er veel te gemakkelijk gesloopt en stampen we industrieterreinen uit de grond.”

Categorie vooroordelen
Thomsen: “In de categorie vooroordelen hoor ik elke keer weer zeggen dat nieuwbouw beter en goedkoper is. Feit is echter dat met renovatie en hergebruik voortreffelijke resultaten te behalen zijn, die de vergelijking met nieuwbouw glansrijk kunnen doorstaan. De inzendingen voor de prijs laten dit ook zien. Aan de andere kant zorgt sloop voor een enorme afvalstroom die lastig te verwerken is. Dat kan niet meer in een tijd waarin ruimte zeer schaars is geworden en we voor de enorme opgave staan om het energiegebruik in enkele jaren met 30% terug te brengen!”

Onthutsende conclusie
We kunnen het volgens Thomsen vergeten om de energiebesparingsnorm te halen met nieuwbouw. “Onze huidige woningvoorraad omvat ruim 7 miljoen woningen. Er wordt echter nog maar weinig bijgebouwd. Als we vervolgens kijken hoe lang de huidige woningvoorraad in ieder geval nog mee moet, dan komen we tot een onthutsende conclusie.Uitgaande van het huidige vervangingstempo van ongeveer 0,25 % per jaar, is dat zo’n 400 jaar!?”

Daar komt bij dat driekwart van de nieuwbouw uitbreiding betreft. “Zelfs als we die woningen helemaal volgens het PassiefHuis principe zouden bouwen, ben je nog bezig om een uitbreiding van het energieverbruik te beperken!”

Nationale Renovatie Prijs stimuleert verandering
Om het belang van renovatie te onderstrepen wordt eens in de twee jaar de Nationale Renovatie uitgereikt. Deze prijs is de enige prijs die zich specifiek richt op de bestaande gebouwenvoorraad.
Het doel is om de renovatiesector te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen.

Bovendien wil de prijs renovatie onder de aandacht brengen van een breed publiek. “En dat werkt”, weet Thomsen, “We constateren dat vooral de bevolking in ons land steeds meer het belang van renovatie inziet. Dit blijkt onder andere uit het feit dat we steeds vaker de vraag krijgen van particulieren of ze de renovatie van hun eigen woning mogen inzenden.”

Kredietcrisis
Naast de energiebesparing en de schaarse ruimte speelt ook de kredietcrisis parten. “Daarom denk ik dat het nu verstandiger is dan ooit om de pijlen op renovatie te richten”, vindt Thomsen. Daarbij is Nederland altijd een voortrekker geweest als het gaat om onderhoud en renovatie, maar die rol staat onder druk.

“In Nederland wordt vier keer zoveel gesloopt als bijvoorbeeld in Frankrijk. We worden bovendien qua expertise en regelgeving met het oog op renovatie links en rechts ingehaald door landen als Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hier rust dus ook nog een schone taak voor onze politiek.”

Verschillen aan de top
De Nationale Renovatie Dag vindt plaats op 13 mei 2009 in de Lloydzaal van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Deze dag is bedoeld voor opdrachtgevers als corporaties, beleggers en ontwikkelaars, en voor architecten, gemeenten, bouwbedrijven en adviesbureaus.

Het aantal inzendingen voor de editie 2009 en de kwaliteit van de inzendingen stemt volgens Thomsen tevreden: "Het niveau gaat elke editie weer omhoog. Gevolg van de toenemende professionalisering is dat er ook steeds meer ervaring in de projecten wordt gestoken. De verschillen aan de top worden daarom minder en echte toppers die ver boven de rest uitsteken zeldzamer."

Meer over deze projecten, de Nationale Renovatie Prijs en de Nationale Renovatie Dag is te vinden op www.nationalerenovatieprijs.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up