Dag van de Duurzaamheid
Vandaag is niet alleen de dag van de lancering van de opgepimpte The Beatles-collection. Nederland beleeft vandaag ook zijn grootste duurzaamheidsevenement ooit.
Op de Dag van de Duurzaamheid presenteren honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren hun 'groene' initiatieven. Vier ministers en premier Jan Peter Balkenende zijn de hele dag in touw.
Het initiatief voor de dag komt van Stichting Urgenda, de actie-organisatie die ons land sneller duurzaam wil maken. ''Op 9.9.9. (9 september 2009) laten we zien dat de duurzaamheidsbeweging al veel groter is dan velen denken en we nodigen mensen uit aan te haken'', aldus Urgenda. Duurzaamheid is volgens de stichting niet alleen noodzakelijk, maar ook leuk en inspirerend.
Volgens Urgenda blijft het niet bij de Dag van de Duurzaamheid. Het evenement is de opmaat voor een serie grote duurzaamheids- en klimaatevenementen die dit najaar door tal van(maatschappelijke) organisaties wordt gehouden: de groene estafette. De stichting hoopt ''een doorbraak in duurzaamheid te forceren''.
Een greep uit de evenementen:
- Inwoners van het Noord-Hollandse Wogmeer hun eigen windturbine.
- Vanaf het stadhuis van Amsterdam is er een race met zonne-energie-boten met aan boord astronaut Wubbo Ockels en weervrouw Helga van Leur.
- Op honderden basisscholen wordt het verhaal ‘Duurzame oma’ van Sjoerd Kuyper voorgelezen.
- ArenA en de gemeente Amsterdam tekenen een intentieverklaring om het grootste stadion van Nederland duurzaam te maken.
- Greenpeace-actie. Ga op de foto met een giga-wereldbol van 6 meter (Dam) of draai zelf de aarde en loop op water (Museumplein) met water-wereldbollen.
- Ministers Cramer, Koenders, Verburg, Ter Horst en Balkenende nemen aan diverse activiteiten deel. Cramer bezoekt Zoneiland Almere, waar Nuon het op drie na grootste park ter wereld met zonnecollectoren gaat bouwen.
- In Leidsche Rijn krijgen ouders de gelegenheid om hun badeendjes om te ruilen voor een nieuw gifvrij exemplaar.
- Call center waar consumenten en ondernemers van 9 tot 9 terecht kunnen met al hun vragen over duurzaamheid. Deze lijn is gratis bereikbaar onder nummer 0800-1155.
Nacht van de Duurzaamheid
In Amersfoort kwamen dinsdag 999 koplopers uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bijeen. Hoogleraar Jan Rotmans – oprichter van Urgenda – gaf aan het eind van de middag zijn visie op een duurzame samenleving in 2049. Hoe wonen, werken en reizen we dan?
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: “Er is al veel meer mogelijk dan mensen denken. Deze koplopers wachten niet totdat de overheid het voortouw neemt, maar vormen zelf een krachtige duurzaamheidsbeweging en werken aan belangrijke innovaties. Deze beweging is niet meer te stoppen.”