De duurzame trends voor 2010
Je kunt er de klok op gelijk zetten, zodra het december is worden we overspoeld met lijstjes. Wat te verwachten? Het verzet tegen windmolens neemt toe en het woord duurzaam kan echt niet meer.
De internationale marktonderzoeker en consultant Cleantech Group heeft de tien belangrijkste voorspellingen voor volgend jaar op een rijtje gezet:
1. Meer investeringen
De investeringen van durfinvesteerders in alles van zonnecellen tot algenbrandstof nemen toe tot ruim boven het niveau van dit jaar, mogelijk zelfs tot recordniveaus. Ook beleggers hebber er zin in. Uit recent onderzoek van ING blijkt dat beleggers verwachten in 2010 het meeste geld te kunnen verdienen door te beleggen in duurzame energie (32 procent). Een nieuwe bubbel is in de maak.
2. Duurzame landenrace
De ontwikkeling van duurzame technologie krijgt de trekken van een nieuwe space race. Vooral China stelt zich zeer competitief op en heeft een flinke voorsprong op de VS. Dat land zal met steun van president Obama hard gaan rennen om de achterstand in te halen. Ook Nederland wil meedoen, vooral met elektrisch vervoer.
3. Warren Buffett inspireert de superrijken
De rijksten der aarde gaan het greentech-spel meespelen. Inspirator is de beroemde Amerikaanse belegger Warren Buffett, die met zijn investeringen in de Chinese accu- en autobouwer BYD het voortouw nam. De Nederlandse familie Brenninkmeijer (C&A) was Buffett ruim voor met investeringsvehikel Good Energies, maar koos voor een rol op de achtergrond.
4. Bedrijven gaan meer besparen
Omdat de economie weer aantrekt, neemt de vraag naar grondstoffen als olie en kolen weer toe. Dat leidt tot hogere prijzen, die bedrijven dwingen om efficiënter te produceren. Geld stoppen in besparen loont.
5. Energiebesparing grotere geldmagneet dan zonne-energie
Het voorgaande betekent dat bedrijven die gericht zijn op het verbeteren van efficiëntie de lievelingen worden van investeerders, ook dankzij stimulerend overheidsbeleid. Informatie- en communicatietechnologie - denk bijvoorbeeld aan slimme energiemeters - spelen hierin een hoofdrol.
6. Verzet tegen duurzame energie neemt toe
Windmolens kosten nu eenmaal ruimte. Wie er veel plaatst op land, krijgt te maken met groeiend maatschappelijk verzet. Ook zonne-energieprojecten zullen hinder ondervinden, omdat die een beroep doen op een ander schaars goed: water.
7. Belang elektrisch vervoer neemt af ten gunste van slimme mobiliteit
Elektrisch vervoer is niet minder dan een hype; eentje die de gehele automobielindustrie in de ban heeft. Maar elektrische auto’s komen er minder snel dan veel mensen denken. In plaats daarvan komt er meer aandacht voor ‘slimme mobiliteit’. Deze trend heeft invloed op stadsplanning, havens en de invoering van belastingprikkels en overheidsbestedingen.
8. Fusie- en overnamegolf
Een bloedbad. Dat is wat de Cleantech Group voorspelt in landen met overcapaciteit, zoals China en Duitsland, waar veel solar- en windenergiebedrijven zullen verdwijnen als gevolg van fusies en overnames. Deze consolidatiegolf wordt afgedwongen, ondanks een groeiende Chinese markt voor schone energie.
9. Energie uit afval
Een nieuw lid van de familie hernieuwbare energie is energiewinning uit afval. In de VS zijn al start-ups die van gebruikt plastic brandstof maken. Voor bedrijven die veel afval creëren en energie gebruiken, is dit een aantrekkelijke optie.
10.Duurzaam... beuhhhh
Het gebruik van het woord duurzaam heeft groteske vormen aangenomen en het wordt alleen maar erger. Er zijn nog maar weinig bedrijven over die er het marketingnut niet van inzien. Daarmee dreigt het woord een leeg vat te worden.
Met dank aan Energieraad