UNStudio: Geef de stad meer kleur
Architecten moeten nadenken voor een betekenisvolle en intelligente toepassing van kleur in de stedelijke omgeving.
Dat stelt UNStudio naar aanleiding van een prestudie die ze verrichte in opdracht van verfproducent Akzo Nobel. Het Amsterdamse bureau vindt dat er vooral gekeken moet worden naar de functie van kleur als culturele verbinder en als sociale en publieke activator.
Neutraal
Het bureau constateert veel homogeniteit in de kleuren van de hedendaagse stedenbouw. Grijs en bruin voeren de boventoon, aldus de onderzoeksleiders Ben van Berkel en Caroline Bos. Dit heeft volgens het duo tot gevolg dat het onderscheid tussen steden verdwijnt en dat de omgeving wel erg neutraal wordt. "En dat leidt uiteindelijk ook tot een ‘neutrale’ stemming bij de mensen die er leven”, aldus Van Berkel.
Kleur kan juist bijdragen aan de verbondenheid van mensen met hun omgeving, denken de directeuren van UNStudio. Daarbij wijzen ze naar hun ‘eigen’ oranje Agora Theater in Lelystad, die onder de inwoners zowel bewondering als afgrijzen opriep. "Ze werden verbonden door de controverse, zo van we hebben het toch aangedurfd.”
Agora Theater
Dit voorbeeld vormt onderdeel van de volgens UNStudio belangrijkste rol van kleur in de stedenbouw, namelijk activeren. Het geeft aan wat de functie is van gebouw, het helpt bij de stedelijke oriëntatie (‘wayfinding’) en het kan mede dankzij nieuwe technieken communiceren (denk bijvoorbeeld aan kleurrijke Led-gevels).
Daarnaast kunnen kleuren uitdrukking geven aan de culturele identiteit van een stad, zoals de kleurrijke werken van Gaudí dat bijvoorbeeld doen voor Barcelona. Bos is van mening dat kleur momenteel voornamelijk een individuele expressie is. Kleur wordt volgens haar veelal gebruikt om een gebouw uit zijn omgeving te laten springen en niet om ermee samen te werken.
UNStudio wil met het verkennend onderzoek een discussie onder architecten en vooral ook beleidsmakers starten. Concrete ideeën kon het bureau daarom niet geven. Akzo Nobel overweegt zelf een vervolgonderzoek te doen in een specifieke stad, zo meldt het ANP.