Tweederde kantoorvoorraad niet duurzaam
Slechts eenderde van de gelabelde kantoorpanden in Nederland voldoet aan de duurzame inkoopeis van de Nederlandse overheid, een C-of-hoger, label.
Een meerderheid van de vastgoedbeleggers is van plan investeringen te doen om de energieprestatie van hun portefeuille te verbeteren. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van SenterNovem.
Het SenterNovem-onderzoeksrapport `Duurzaam Inkopen: Impact op de Nederlandse kantorenmarkt' is sinds vandaag beschikbaar. Volgens dit rapport begint het effect van het duurzaam inkoopbeleid van de overheid zich af te tekenen in de markt. Er is een duidelijke beweging te zien naar een verduurzaming van de bestaande kantoorvoorraad. Beleggers en investeerders reageren op de veranderende vraag.
De Rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Dit omvat ook de huur en aankoop van kantoorgebouwen.
Uit het onderzoek komt onder meer naar voren
(1) Slechts een derde van de gelabelde kantoorpanden voldoet aan de duurzame inkoopeis van de Nederlandse overheid, een C-of-hoger label. Dat betekent dat tenminste tweederde van de bestaande voorraad niet voldoet aan deze eis.
Een aanzienlijk deel (27 procent) van de reeds gelabelde kantoorpanden haalt zelfs de laagst mogelijke score: een G-label.
(2) De Rijksoverheid en lokale overheden hebben samen ongeveer 20 procent van alle kantoorgebouwen in Nederland in gebruik Hiermee is de overheid de grootste gebruiker van vastgoed in Nederland. Het duurzaam inkoopbeleid van de overheid zal grote gevolgen hebben voor beleggers in bestaand vastgoed.
Bron: Vastgoed Journaal