Thermische activering biedt ondernemende bouwbedrijven kansen
Thermisch activeren van (betonnen vloer) constructies biedt kansen voor het ondernemend bouwbedrijf, zo bericht CoBouw. Maar toepassing stuit op gebrekkige kennis en samenwerking in de bouwkolom.
Het principe van thermische activering berust op de actieve inzet van de gebouwmassa voor het koelen en verwarmen van ruimten in gebouwen. Om de massa te activeren, worden watervoerende leidingen in de constructieve massa van de vloer of de wand opgenomen.
Met thermisch actief bouwen, vooral in combinatie met een warmtepomp en koude/warmte opslag in de bodem, zijn gebouwen slimmer te koelen en te verwarmen.
Maatwerk
Thermische activering vereist maatwerk in de afstemming tussen planvoorbereiding bij een gemeente, ontwerp van het gebouw en daarbij ontworpen energieconcept. Bij thermisch actieve gebouwconcepten is een integrale ontwerpaanpak min of meer een vereiste om er in de bouwfase maximaal rendement uit te halen.
Door te kiezen voor een gebouw/energieconcept kunnen bedrijven zich onderscheiden in de veranderende markt. Door de keuze van vaste partners in één concept kan men moeiteloos de integrale aanpak oppakken en uitzetten op meerdere projecten.
Weinig kennis
Belangrijk hierbij is dat de keuze voor thermische activering moet plaatsvinden in de vroege fasen van een project. Maar juist op dat moment hebben bestuurders, opdrachtgevers en ontwikkelaars nog weinig kennis en kengetallen voorhanden. Dat gebrek aan informatie leidt ertoe dat men er in latere fasen achter komt dat men te laat is.
Er zijn bijvoorbeeld geen vergunningen aangevraagd voor bronnen, het ontwerp is er niet op berekend, etc. Het begint dus met een wethouder, een corporatie of een projectontwikkelaar die een heldere energieambitie voor een gebied vaststelt. Bestuurders en opdrachtgevers zien erop toe dat er vooraf een heldere energieambitie ligt.
Tips
Er dient rekening te worden gehouden met een flinke doorlooptijd voor vergunningen voor gebruik van ondergrondse warmte/koudeopslag. De vergunningaanvraag voor een bron duurt 6 tot 9 maanden. Analyseer verder wat de mogelijkheden op een locatie zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet boren in een waterwingebied.