Verslag: Cosmopolis 2025
Diverse gidsen met bijbehorende borden namen geïnteresseerden in de Zuidas mee op expeditie. En passant werd Amsterdam Bright City in het Viñoly-gebouw feestelijk geopend.
Amsterdam Bright City (ABC) opende deze dag haar deuren. ABC is een ontmoetingsplek voor het internationale bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en wetenschappers. In het Viñoly-gebouw beslaat ABC de begane grond en eerste verdieping.
Moderne community
Deze middag in het ABN Amro kantoor stond in het teken van de vraag: “wat is er nodig om de Zuidas te maken tot een Cosmopolis, een internationaal innovatief business centrum dat de sfeer ademt van een ‘community’ waarbinnen partijen de noodzaak ervaren om met elkaar nauwe contacten te onderhouden?”
Twee van de founding fathers van Cosmopolis 2025 Douglas Grobbe en Hans de Sonnaville VU mochten hun visie over de Zuidas komen vertellen en uit Amerika werd Saskia Sassen ingevlogen.
Zij is specialist op het gebied van grootstedelijke ontwikkeling aan de Columbia University te New York. Een abstract betoog over de dichtheid van steden volgde en het bleek dat ze het in Amsterdam zo gek nog niet doen. Diversiteit is het sleutelwoord, bleek maar weer eens.
Op expeditie
Nee, we waren toch echt gekomen voor expeditie 6 Business development + duurzaamheid. Wie hierbij dacht aan gebiedsontwikkeling had het grondig mis. Geen geslenter over de Zuidas, linea recta werden de expeditieleden naar het nieuwe pand van Amsterdam Bright City geleid.
Expeditieleidster Annemarie van Doorn: “We hebben er natuurlijk wel aan gedacht om gebiedsontwikkeling op het programma te zetten, maar dat ligt toch een beetje te veel voor de hand. We wilden wat anders doen, zoals jongeren een kans geven.”
Dansende kinderen
En die kregen ze. Vier jonge innovatoren mochten een vijfkoppige jury overtuigen dat hun idee het beste was. Zo begon Sentini Grunberg met haar innovator pitch over InMovement.
Kinderen moeten meer bewegen en hoe kunnen ze dat anders doen dan door te dansen? Sentini heeft een team van dansleraren tot haar beschikking dat op scholen les geeft en zo de obesitas bij de kinderen tegen kan gaan. Nu wil Sentini het bedrijf opschalen. Ze haalde er net niet de hoofdprijs mee.
Verder had Jan Willem Sas en Daniel Pinsjacic een plan om ’s nachts de openbare straatverlichting terug te dringen, zowel openbare verlichting als etalages moeten eraan geloven. Krijgen we straks een keurmerk voor winkeliers die energiezuinig zijn?
Niet hip
Wouter van Monsjou van Dee Communications wil - samen met zes medestudenten van de UVA - vooral duurzame producten gaan ontwikkelen voor bedrijven, maar daar is nu nog even geen sprake van.
Om zichzelf op de kaart te zetten heeft Dee Communications eerst een C2C-tas ontwikkeld door coming man Daryl van Wouw laten ontworpen. De zogenoemde Dee Bag. Van Monsjou: “Duurzaamheid is hot, maar… nog niet hip.” En daar willen ze bij Dee Communications een steentje aan bijdragen.
Eerste prijs
Christiaan Maats stal alle harten met zijn Oat Shoes en won daarmee de eerste prijs. Maats: “Ik geloof niet in hernieuwbare materialen. De afvalberg van de schoenenindustrie is enorm.”
Dus, lag het voor de hand om met een volledig afbreekbare schoen te komen. De Oat Shoes hebben als extra gadget dat er zaadjes in het materiaal zijn verwerkt, dus te zijner tijd is het ook nog eens een leuke plant.
Maats won er een half jaar een flexibele plek mee in ABC en zo beloofden we plechtig tzt. besteden we wat aandacht aan deze hippe schoenen die helaas nog niet in de winkel te verkrijgen zijn.
Geen gebrek
Vooralsnog zijn er aan plannen geen gebrek op de Zuidas. Is het een kwestie van tijd alvorens het een plek is waar wonen, werken en cultuur samengaan en het gezellig toeven is? We lieten de Zuidas voor even de Zuidas.
Tekst: Gerard Vos
Foto's
Foto 1: dansen met InMovement
Foto 2: het onderkomen van Bright City
Foto 3: het onderkomen van Bright City