Veel interesse voor ecodorp
De stichting PRO in Valthermond heeft 50 potentiële inwoners voor een ecodorp gevonden. In Noord-Nederland moeten in de toekomst meerdere duurzame woongemeenschappen worden gebouwd, waarvan één bij Borger-Odoorn.
Stichting PRO wil in de woongemeenschap Borger-Odoorn beginnen met de bouw van een earthship, de aanleg van een camping voor proefwonen en de bouw van vijftien woningen. Een earthship is een zelfvoorzienend gebouw, gemaakt van oude autobanden, aarde, leem en afvalmateriaal. Het water wordt gezuiverd door planten. Wind en zon zorgen voor energie en verwarming.
Een ecodorp moet ongeveer 150 inwoners hebben om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. De bouw van Hunzedorp, zoals de woongemeenschap gaat heten, moet over een paar jaar beginnen.
Crises
Ecodorpen - ook wel werelddorpen, vrededorpen of helingbiotopen - hebben volgens PRO antwoorden op de diverse crises waarin we ons nu bevinden.
'Ecodorpen zijn toekomstwerkplaatsen met als doel een model voor een vredescultuur op te bouwen. Het gaat bij deze dorpen over duurzaamheid, vrije zones, organische architectuur, nieuwe gemeenschappen, nieuwe vrede, nieuwe spiritualiteit en een nieuwe bestuurs- en gespreksvorm', stelt de stichting, die plannen heeft voor zeven van dergelijke dorpen in Noord-Nederland.
Transitiebeweging
Er is een wereldwijde transitiebeweging ontstaan. Veelal onder de naam Transition Towns zijn er in Nederland al 70 initiatieven gestart. Het gaat om lokale gemeenschappen die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk te maken.
Piekolie en klimaat-verandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop.
Transitiegroepen werken aan oplossingen en laten zien hoe je die zelf organiseert. Het concept doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen en is gebaseerd op de kracht van de lokale gemeenschap. Er zijn heel veel mogelijkheden voor steden, dorpen en regio's om zich tot vitale gemeenschappen te ontwikkelen. Gemeenschappen die hun eigen voedsel verbouwen, hun eigen energie opwekken, hun huizen bouwen van materialen uit de directe omgeving, slim omgaan met water, en die zelfs met lokaal geld de plaatselijke economie versterken. Met daarnaast aandacht voor de wereldwijde crises.
Meer informatie: Stichting PRO
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Geweldig initiatief, het wordt tijd dat wij afraken van de afhankelijkhied van olie en gebruik maken van bijvoorbeeld afval van de voedselindustrie en bewuste keuzes gaan maken bij het gebruik van materialen voor wat voor gebruik dan ook!! Veel succes toegewenst bij dit fantastische project.