Zorginstellingen hebben energiegebruik niet op orde
Slechts 8% van de zorginstellingen in Rijnmond heeft haar energiebeheer op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR). Maar door goede voorlichting besparen zorginstellingen binnenkort twintitg procen op hun energiegebruik.
Vreemd is het niet. Zorginstellingen hebben pas sinds een jaar hun vastgoed in eigen beheer. De prikkel om energie te besparen is dus vrij vers. Een zorginstelling gebruikt gemiddeld de energie van circa 151 huishoudens. Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar leveren ook een financieel voordeel op. Dit voordeel kan oplopen tot 20%.
Voorlichting
Als ondersteuning bij het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen organiseert de DCMR donderdag 26 november in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) en SenterNovem een voorlichtingsbijeenkomst. Directies en facilitair management van zorginstellingen zijn aanwezig. Onderwijsinstellingen zijn in september voorgelicht, kantoren zijn binnenkort aan de beurt.
Controles
De DCMR heeft 133 zorginstellingen in het Rijnmondgebied gecontroleerd op het naleven van milieuwetgeving. Ziekenhuizen vielen buiten dit onderzoek. Energiebesparing vormde een belangrijk aandachtspunt. Veel eenvoudig te nemen maatregelen zijn nog niet getroffen. Meer dan de helft van de instellingen houdt het energiegebruik nog niet bij.
Van het totale energiegebruik, bij zorginstellingen gaat bijna een kwart naar verlichting. Toch moeten energiebesparingsmaatregelen op het gebied van verlichting vaak nog worden getroffen. De DCMR controleerde eerder onderwijsinstellingen en controleert binnenkort kantoren.
Wettelijk verplicht
Per 1 januari 2008 geldt het Activiteitenbesluit, dat instellingen met een jaarlijks energiegebruik van meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. Tijdens de controles geeft de DCMR informatie over hoe instellingen zo goed mogelijk aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen. Als instellingen binnen de gestelde termijn geen actie ondernemen, worden passende maatregelen genomen.
Klimaatbeleid
Rijk en gemeenten willen vanwege de dreiging van klimaatverandering de uitstoot van CO2 fors terugdringen. Energiebesparing leidt tot minder uitstoot van CO2. De DCMR ziet er op toe dat (middel)grote energieverbruikers rendabele energiebesparende maatregelen nemen.