Cramer spreekt over de VROM-begroting 2009
Een driewerf hoera is op zijn plaats voor minister Cramer deze Prinsjesdag. Niet alleen heeft ze de begroting van VROM rond, maar er valt ook nog veel te juichen. Leest u mee?
Het kabinet gaat daadkrachtig door op de ingeslagen weg naar een duurzame samenleving. En we liggen op schema!
De fundamenten zijn gelegd, nu gaan we dat duurzame huis voortvarend verder opbouwen.
Klimaat
We gaan de afspraken die we dit jaar hebben gemaakt met het bedrijfsleven en andere overheden verder uitvoeren. In die zogenoemde sectorakkoorden en het Klimaatverbond met de gemeenten committeren zij zich aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen: 30 procent minder broeikasgassen, 2 procent meer energiebesparing per jaar en 20 procent gebruik van duurzame energie.
Duurzaam bouwen
Zo hebben we afspraken gemaakt over het 30 procent energiezuiniger maken van een half miljoen woningen voor 2011! Of in de landbouwsector. In dat akkoord hebben we vastgelegd dat we bijvoorbeeld de gesloten kas en het gebruik van restwarmte stimuleren zodat de sector in plaats van energiegebruiker energieleverancier wordt.
We steunen ook lokale initiatieven via gemeenten, denk aan klimaatneutraal bouwen, warmte/koude opslag, energiezuinige verlichting, duurzaam inkopen enzovoorts. Er zijn voorbeelden te over van duurzame initiatieven. De Maastoren in Rotterdam gaat gebruik maken van Maaswater voor verwarming en koeling, in Alkmaar gaat de huisvuilcentrale restwarmte gebruiken voor de verwarming van 2300 woningen, Leeuwarden gaat een 30 hectare groot zonnepark aanleggen. In Arnhem lopen succesvolle projecten op het terrein van kunststof afvalscheiding.
Cradle-to-Cradle
Verder wil ik in dat verband ook het bekend Cradle-to-Cradle verder stimuleren. Hoe produceer je zo dat in het afvalstadium je product weer voor de volle 100 procent hergebruikt kan worden? Kortom: afval bestaat niet. Dat is in het kort het Cradle-to-Cradleprincipe. Door samen met het bedrijfsleven vier ketenprojecten te starten wil ik de toepassing van dit principe bevorderen.
Verrommeling van Nederland
Ik wil bijvoorbeeld niet dat bedrijventerrein ongebreideld kunnen groeien. Eerst kijken we of we bestaande bedrijventerreinen kunnen herstructureren. Hiervoor is de zogenoemde SER-ladder geïntroduceerd. Op basis van die ladder zullen gemeenten en provincie scherpe criteria gebruiken bij het vestigingsbeleid van nieuwe bedrijven.
In 2009 ga ik daarom met iedere provincie harde afspraken maken over de planning van nieuwe bedrijventerreinen om te voorkomen dat er te veel terreinen worden ontwikkeld. Vanaf 2009 gaan we jaarlijks 1000 tot 1500 hectare bestaande bedrijventerreinen herstructureren.
Dit is bijzonder ambitieus ten opzichte van de huidige situatie van circa 300 hectare per jaar. Om dit te realiseren ga ik met mijn collega van Economische Zaken daarom keihard aan de slag om de aanbevelingen van de taskforce Noordanus uit te voeren.
Slot. Zoals gezegd, we gaan ambitieus en concreet verder aan de slag om van Nederland een duurzaam en mooi land te maken. Dat kan ik niet alleen. Dus werk ik samen met sectoren, andere overheden, en maatschappelijke organisaties. Een duurzame leefomgeving is mijn doel, de middelen hebben we in huis, we liggen op schema, het is nu zaak op schema te blijven en het liefst te versnellen!