Stelling #VanGasLos: ‘Warm tapwater zonder gasaansluiting is 6 keer zuiniger dan een cv-ketel’
De komende tijd vraagt Duurzaam Gebouwd haar experts om een stelling te poneren, ten behoeve van een discussie over het centrale thema van het Duurzaam Gebouwd Congres, #VanGasLos. Deze keer is het aan Duurzaam Gebouwd-expert Huibert Baak van Coolmark om zijn stelling naar voren te brengen.
Stelling #VanGasLos: ‘Warm tapwater zonder gasaansluiting is 6x zuiniger dan een cv-ketel’
De traditionele gasinstallatie voor collectieve warm tapwater voorzieningen verdwijnt in 2018 snel uit het straatbeeld onder druk van wetgeving, bouwvergunning en duurzaamheidsdoelstellingen. Hoog temperatuur warmtepompen die speciaal warm tapwater opwekken, maken het mogelijk om 100% gasloos en zonder extra elektrische verwarmingselementen het hele jaar tot 90 graden warm tapwater te garanderen. Hierdoor zijn all-electric gebouwen weer een stap dichterbij.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Recent las ik een artikel over hoge temperatuur WP t.b.v. collectieve warmwatervoorziening, ik meen me te herinneren dat die hun taak konden vervullen met een COP van 3. Hoe moet ik me die genoemde factor 6 voorstellen ? Ik mis helaas de onderbouwing.
Als ik van het gas af moet verdubbeld mijn CO2 uitstoot voor warm water. Ik heb nu de zuinigste compacte HR combiketel met een warm water rendement van meer dan 90%. Dat betekent 0,2 kg CO2 per kwh warmte. Ga ik over op een elektrische boiler dan wordt dat 0,65 kg CO2 per kwh. Zonnestroom is in de vier wintermaanden maar 4% van de tijd beschikbaar dus met een half dak vol panelen is de opbrengst dan nog niet eens genoeg om het normale huishoudelijke verbruik te dekken. Dus wordt het in hoofdzaak kolenstroom. Pas als ons land meer dan drie honderd miljard geïnvesteerd heeft in goedkope windstroom van zee dan is in de winter een substantieel deel van de totale vraag van circa 3000 PJ per jaar duurzaam gedekt. Maar ook dan moet het gasnet nog blijven voor de warmtevoorziening als het koud is en er geen wind is.
Waarom wil je 90 graden warmtapwater maken? 70 is voldoende! En zonder onderbouwing is de 6x zuiniger een lege belofte. Ik snap het, het is een stelling. Maar zonder onderbouwing zou ik zeggen, deze stelling is niet waar.
6 keer zuiniger gaat volgens niet. Je moet wel de officiële Europese rekenmethodiek gebruiken. Graag onderbouwing van deze stelling. De stelling moet wel een beetje reëel zijn.
@M. Duinveld Probeer de gelijktijdigheid van opwekken en gebruiken even te verlaten. Elke kWh opgewekt door PV wordt niet door een 'kolencentrale' opgewekt. Tussen 01-01 en 31-12 is je saldo 0 v.w.b. CO2