Energielabel: Het paard van Troje?

Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop van een bestaande woning een Energielabel te leveren, echter koper en verkoper konden gezamenlijk beslissen hiervan af zien. Het Energielabel is door de vrijblijvendheid nooit een succes geworden.

Van 1 juli 2012 wordt er een tweede poging gedaan. Het Energielabel wordt verplicht bij verkoop van alle woningen, ook nieuwbouwwoningen. Koper en verkopen mogen er dan niet meer van afzien. De labeling voor de nieuwbouwwoningen worden dan gekoppeld aan de EPC methodiek.

Het Energielabel geeft de koper inzicht in het gemiddelde energieverbruik van de woning voor het gebouwgebonden energieverbruik (het verwarmen van de woning en tapwater). Het huishoudelijke energieverbruik wordt buiten beschouwing gelaten.

Vastrechtkosten
Het Energielabel vertelt echter niks over de energiekosten. Niet alleen omdat de energieprijs varieert maar ook omdat vastrechtkosten niet worden meegenomen. Als de vastrechtkosten niet varieerden per woning was er geen probleem. Echter de vastrechtkosten voor een cv-ketel zijn veel lager dan voor stadsverwarming en WKO.

Hierdoor kan het zijn dat een A-label woning met gas nog steeds lagere energielasten heeft dan een A++ label met bijvoorbeeld stadsverwarming en PV-cellen. Met het Energielabel wordt dan ook geen weerspiegeling van de energielasten gegeven in tegenstelling tot de labeling voor tv’s en auto’s.

Het Energielabel vertelt bij een woning alleen hoe goed de woning is voor het milieu. Is dit wat de consument wil weten bij het kopen van een huis? Is dit wat de banken wil weten bij het verstrekken van een hypotheek?

Verkeerde been
De consument wordt met het Energielabel op het verkeerde been gezet. Hij denkt een huis te kopen met lage woonlasten maar krijgt een woning met weinig CO2 uitstoot, maar geen garantie op lage maandlasten.

De koppeling van de EPC aan het Energielabel slaat volledig de plank mis. De vastgoedsector moet zich dit gaan realiseren en moet niet meer gaan ontwerpen op basis van de EPC maar op basis van de woonlasten. Dit kan door het treffen van robuuste maatregelen bestaande uit onder andere een zeer goede isolatie schil, laag temperatuur verwarming en goede kierdichtheid.

Als de vastgoedsector van nu af aan gaat ontwerpen op minimale energielasten kunnen we van de introductie van het Energielabel een succes maken. Anders halen we, met de introductie van het Energielabel, het Paard van Troje binnen en zal de tweede introductie van Energielabel wederom falen en laten we hiermee de kans om nieuwbouwwoningen positief te onderscheiden van de bestaande bouw aan ons voorbij gaan.

Onno Dwars
Vastgoedontwikkelaar/ Manager duurzaamheid VolkerWessels Vastgoed

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Onno Dwars