1+2=3: over EPC, gemeenten en praktijk

1 EPC in de praktijk realiseren  2 Gemeenten: stop met de 10% aanscherpingsreflex  3 Zet in op daadwerkelijke EPC besparing

 1. We moeten de EPC in de praktijk realiseren
Per 1 januari 2011 is de EPC voor woningbouw aangescherpt tot 0,6. Hiermee moet het gebouwgebonden energieverbruik 25% energiezuiniger worden. Het verleden laat echter zien dat de energiewinst lager uitpakt. Uit de evaluatie van de voorlaatste aanscherping (van 1,0 naar 0,8 in 2006, dus 20% aanscherping) bleek de uiteindelijke besparing tussen de 1 en 15% te liggen. Eén van de mogelijke verbeterpunten: de opleverkwaliteit moet omhoog.

De hoogte van de maandelijkse energielasten gaat in de toekomst een steeds grotere rol spelen, maar ook gezondheid en comfort. Daarom is het extra belangrijk om te leveren wat is beloofd. Ontwikkelaars en bouwers moeten er dus voor zorgen dat de nieuwbouw goed wordt opgeleverd: energiezuinig, gezond, comfortabel, met daadwerkelijk lagere energielasten. In de praktijk betekent dit een focus op de uitvoering van ventilatie, isolatie, kierdichting en overige installaties.

2. Veel gemeenten willen de landelijke EPC-eis 'standaard' 10% aanscherpen
Sinds 2007 is er een landelijk kader voor de reductie van de EPC dat is afgesproken binnen het Klimaatakkoord Nederlandse gemeenten (2007-2011) en het Lente-akkoord (2008-2015): 50% energiereductie in 2015, energieneutraal in 2020. Dit kader is zeer ambitieus en heeft vèr strekkende gevolgen voor de gehele nieuwbouwbranche.

Toch treedt bij veel gemeenten nog steeds een Pavlov-effect op: standaard 10% scherper dan de landelijke eis willen halen. Deze 'standaard' was begrijpelijk toen er nog geen landelijk ambitieus kader lag. Vandaag de dag moeten we het echter beschouwen als niet-constructief en geneuzel in de marge. Gemeenten die 25% aan willen scherpen, konden vorig jaar hun innovatieve projecten aanmelden voor Excellente Gebieden. Door het bijbehorende Kennis- en Leertraject kan iedereen van de ervaringen leren.

3. Gezamenlijk de papieren EPC in de praktijk waarmaken
Naar mijn mening kunnen gemeenten veel effectiever hun energiebeleid aanscherpen. Gemeenten zouden in kunnen zetten op een goede controle en handhaving van de uitvoering van de hoge energie-ambities in de bouw. Bijvoorbeeld door de toepassing van Bouwtransparant van de provincie Noord-Holland. Dit is een methodiek waarbij de EPC op de bouwplaats wordt gecontroleerd. Of door actief om de Ventilatieprestatie keuring te vragen of toe te laten passen.

De bouwpartijen zelf zitten ook niet stil. Het besef dringt door dat het anders moet. Vorig jaar is als eerste aanzet de Kop/Staart aanpak ontwikkeld. De essentie van de Kop/Staart benadering is dat ontwikkelaars en ontwikkelende bouwers de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van hun eindproduct.

De Kop/Staart aanpak bestaat uit twintig concrete aandachtspunten voor professionele opdrachtgevers, met uitwerking en toelichting. Dit jaar willen we praktijkvoorbeelden verzamelen en beschrijven, ter inspiratie. Er staat ook een stok achter de deur: bij de invoering van het energielabel voor nieuwbouw in uiterlijk 2013 moet de EPC volgens de EPBD Recast (EU regelgeving) in de uitvoering beproefd worden. 

Claudia Bouwens
Programmabegeleider Energie & Duurzaamheid at Neprom

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Programmaleider KAN en Lente-akkoord ZEN @ NEPROM