Het belang van energie-efficiëntie, gedragsverandering en circulariteit

timer6 min
Het belang van energie-efficiëntie, gedragsverandering en circulariteit

De technische installatiebranche kan op verschillende manieren bijdragen om enerzijds de klimaatdoelen te halen en anderzijds netcongestie te voorkomen, aldus Pim Loef van Schneider Electric. Door bij te dragen aan energie-efficiëntie, door gedragsverandering te bevorderen en door meer aandacht te besteden aan circulariteit bij technische installaties.

Pim Loef werkt twaalf jaar bij Schneider Electric, waar hij verschillende marketingfuncties binnen het meest duurzame bedrijf ter wereld (uitgeroepen door Corporate Knights) vervulde. Sinds 1 januari 2023 is hij duurzaamheidsmanager bij Schneider Electric en houdt hij zich bezig met het implementeren van het duurzaamheidsbeleid binnen de organisatie in Nederland en met vragen van klanten en partners over verduurzaming. Thema’s daarbij zijn onder meer circulariteit en CO2-reductie. Ook is hij namens Schneider Electric nauw betrokken bij het Brancheplan Verpakkingen, een beweging om de hoeveelheid verpakkingen in de elektrotechnische branche te reduceren en om de verpakkingen verder te verduurzamen. Verder is hij bezig met een initiatief om de partners van Schneider Electric mee te nemen in de duurzaamheidsaanpak en leidt hij de implementatie van Hoofdstuk 2 van de Sustainability School. Daarbij hoort ook een CO2-platform dat later dit jaar wordt gelanceerd en dat bedoeld is om de CO2 van de eigen organisatie in kaart te brengen en te reduceren.

Verdiepen in klimaatverandering

Pim wijst erop dat duurzaamheid en de ESG-doelstellingen al ruim vijftien jaar een centraal onderdeel zijn van de strategie en de aanpak van Schneider Electric. “De duurzaamheidsstrategie is voor de landen concreter geworden  in 2021 toen er een nieuw duurzaamheidsprogramma is gelanceerd. We opereren in meer dan 100 landen en een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe programma was om direct impact te maken op de locatie en omgeving in het betreffende land. Dat betekende dat elk land zijn eigen duurzaamheidsinitiatieven moest gaan opstarten en dat er in elk land een lokale aanjager moest komen voor dat programma, die de voortgang bewaakt, de resultaten monitort en ervoor zorgt dat er acties van de grond komen. Het betekende ook dat de ESG-doelstellingen per land integraal werden opgepakt. Met als positief gevolg dat ze lokaal meer werden gevoeld.”

Het nieuwe programma had ook impact op Pim. “Het was voor mij persoonlijk aanleiding me meer te verdiepen in klimaatverandering, in de impact ervan nu en voor toekomstige generaties en in de acties die we nu en in de toekomst moeten ondernemen om onze ambities voor 2030, 2040 en 2050 te bereiken. Dat verdiepen heeft me ervan overtuigd dat het een complexe puzzel is en dat we ons niet kunnen veroorloven nog een paar jaar te wachten.”

Belang van gedragsverandering

Pim vindt dat Nederland de afgelopen jaren mooie en goede stappen heeft gezet in de transitie naar duurzame energie. Hij maakt wel een kanttekening: “We elektrificeren meer maar uit CBS-cijfers blijkt dat de energievraag is afgenomen. Toch zitten we met netcongestie. Dat komt omdat de energie op een moment wordt aangeboden dat de vraag ernaar er minder is (denk aan de zonne-energie die overdag wordt opgewekt). Daarom moeten we ervoor zorgen dat we de energievraag beter over de dag verdelen. Daarvoor is enerzijds technologie nodig en anderzijds het aanpassen van gedrag van consumenten en bedrijven. Bij dat laatste is het cruciaal om het belang van die gedragsverandering goed onder de aandacht te brengen. Als Schneider Electric zetten we daarom in op kennisoverdracht over duurzaamheid, energietransitie en netcongestie richting onze klanten en partners. Dit doen we via evenementen en campagnes en via het curriculum van de Sustainability School.”

Naast kennisoverdracht zijn volgens Pim voor gedragsverandering nog twee componenten nodig: een prijsprikkel en stimulerende wet- en regelgeving vanuit de overheid. “Dat eerste gebeurde mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daardoor stijgende gasprijzen. Bij het tweede kun je onder meer denken aan de wet op energie-efficiëntie.”

Het belang van energie-efficiëntie, gedragsverandering en circulariteit

Pim Loef: "Klimaatverandering is een complexe puzzel en we kunnen het ons niet veroorloven om nog een paar jaar te wachten."

Energie-efficiëntie op gebouw- en gebiedsniveau

Om de gedragsverandering in goede banen te leiden is inzicht nodig in energiestromen. “Met een energiemanagementsysteem kun je op gebouwniveau goed in beeld krijgen waar de verbeterpunten bij energieverbruik zitten. Bovendien kun je daarmee je energiecontract met je energiemaatschappij of netbeheerder beter benutten. Als vervolgens blijkt dat het energiecontract niet toereikend is, stellen we als Schneider Electric als volgende stap voor om op gebiedsniveau te gaan kijken. Bij zo’n gebiedsaanpak koppel je de energie- en informatiesystemen van verschillende bedrijven aan elkaar in een microgrid. Daarbij kijk je hoe je het vraagstuk van vraag en aanbod van elektriciteit in een groter gebied of binnen een gebouw of fabriek oplost.”

Referentiecase energie-efficiënt duurzaam gebouw

Een referentiecase voor wat Schneider Electric verstaat onder een ‘energie-efficiënt duurzaam gebouw’ is onder meer het hoofdkantoor in Hoofddorp dat in 2022 werd gerenoveerd. Daar liep Schneider echter ook tegen praktische uitdagingen aan: “We hebben als ambitie dat ons hele wagenpark in 2030 is geëlektrificeerd. In Hoofddorp hebben we nu 70 parkeerplekken, waarvan 40 voor elektrische auto’s. Omdat de energievraag enorm omhoog zou gaan als alle 40 tegelijkertijd inpluggen, hebben we er een loadmanagementsysteem tussen gezet zodat het energieverbruik niet boven de contractwaarde van de netbeheerder uitkomt. Auto’s worden daardoor slimmer opgeladen. Een auto van een bezoeker krijgt voorrang en wordt snel geladen en een auto van een collega die de hele dag wordt trager geladen om zo aan het einde van de dag vol te zijn. Op deze manier blijft de energie beschikbaar.” Een vergelijkbare referentiecase was EDGE in Amsterdam. “Daar hebben we met energiemanagement en energiebalancing ervoor gezorgd dat het gevraagde vermogen binnen het contractvermogen van de netbeheerder blijft.”

Een ander type referentiecase is het nieuwe gebouw van de RIVM in Bilthoven. Daar was een goede energievoorziening in de laboratoria cruciaal voor de veiligheid. Schneider Electric zette samen met haar partner Elektro Internationaal daarom al haar kennis over energiedistributie in en implementeerde onder meer een noodstroomschakeling. Bij RIVM wordt continu het energieverbruik, de kwaliteit van het netwerk en de actuele status van de installaties gemeten. Alle gegevens komen bij elkaar in het Power Monitoring Expert Dashboard.

Circulariteit bij technische installaties

Daar waar bij circulair bouwen momenteel veel aandacht is voor constructiematerialen, is circulariteit bij technische installaties volgens Pim nog een onontgonnen gebied. “Bij Schneider Electric houden we ons bezig met circulariteit bij het ontwerp en de productie van onze producten. We kijken naar de levenscyclus en kijken of we alternatieve grondstoffen kunnen toepassen met een hoger percentage gerecyclede materialen of staal kunnen gebruiken waar minder CO2 bij is vrijgekomen. Ondertussen krijgen we vanuit onze klanten ook steeds meer vragen hoe ze circulariteit het beste kunnen invullen tijdens de levensduur van de technische installaties. Het belangrijkste daarbij is de garantie dat de installatie veilig is. Om toch stappen te maken hebben we ons met Schneider Electric in 2022 aangesloten bij Circolektra. Daarbij gaat het om terugname van producten die een aantal jaren geleden in de markt zijn gezet. Die terugname wordt gefaciliteerd door Circolektra die groepenkasten en schakelmateriaal ophaalt, in Rotterdam verzamelt en sorteert en in overleg met Schneider Electric bepaalt wat ermee gebeurt. Daarnaast proberen we met de verschillende brancheorganisaties te ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor circulariteit bij de technische installaties.” Pim benadrukt dat dit laatste ook belangrijk is vanwege de aankomende wetgeving rond CSRD. “Daarbij moeten organisaties gaan rapporteren wat ze doen op het gebied van circulariteit.” Schneider Electric heeft al een circulariteitsaanpak voor een vermogensautomaat binnen laagspanningsverdelers. “Die remanufacteren we. We nemen de automaat terug. Vervolgens inspecteren we de automaat en doen we de benodigde aanpassingen en daarna kunnen we de automaat opnieuw op de markt verkopen.”

Tekst Peter Bekkering, Beeld: Schneider Electric

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up