'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd hout'

'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd hout'

In een paar jaar tijd heeft Slokker Bouwgroep zichzelf het gebruik van FSC-gecertificeerd hout eigen gemaakt. Vestigingsdirecteur in Almere Ruurd Kramer is dan ook erg blij met de eerste plaats in de Forest50. “Dit is vooral een opsteker voor al onze medewerkers: zij hebben hiervoor de inspanningen geleverd.”

Foto: Bij de renovatie van 92 woningen in de Amsterdamse Kinkerbuurt heeft Slokker Bouwgroep gebruikgemaakt van FSC-gecertificeerd hout. (Foto: Slokker Bouwgroep)

Bij de ingang van de vestiging in Almere van Slokker Bouwgroep hangt de ingelijste oorkonde, de prijs voor de winnaar van de Forest50. Hoewel het bouwbedrijf vorig jaar al van de achtste naar de tweede plaats steeg op deze ranglijst voor het gebruik van FSC-gecertificeerd hout, had directeur van de Slokker Bouwgroep-vestiging Ruurd Kramer de eerste plaats niet verwacht. “De verschillen aan de top van deze verkiezing zijn zo klein.”

De flinke stijging die het Noord-Hollandse bouwbedrijf in drie jaar tijd heeft gemaakt, is opvallend. “In 2014 hebben we voor het eerst in onze doelstellingen opgenomen om steeds meer duurzaam gecertificeerd hout te gebruiken, met 100% als uiteindelijk doel in 2019. In het begin hadden we moeite om bij ieder bouwproject aan voldoende FSC-gecertificeerd hout te komen: van dit hout was minder op voorraad bij de leveranciers. En als het er niet was, moesten we er dus op wachten.”

Wat het daarbij extra lastig maakte, was dat Slokker Bouwgroep de voorkeur geeft aan FSC-gecertificeerd hout boven PEFC-gecertificeerd hout. “Dat komt door de sociale component: FSC zorgt voor verantwoord bosbeheer door het leefgebied van planten en dieren te beschermen, met respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Zo weten we zeker dat we niet alleen de bestaande bossen in stand houden, maar ook de lokale omgeving hiervan kan profiteren.” [Bij PEFC zijn deze rechten ook gegarandeerd, red.] Daarom prijst hij zijn medewerkers voor de gekozen oplossing. “Eigenlijk was die eenvoudig: eerder vastleggen. Maar hieraan zitten wel risico’s verbonden, zoals onzekerheid of we een bepaald project wel mogen uitvoeren.” Vandaar dat hij de winst van de Forest50 als een opsteker voor al zijn medewerkers ziet. “Zij hebben hiervoor de inspanningen geleverd.”

FSC in pr-uitingen

Kramer is enorm te spreken over de ranglijst Forest50, die FSC Nederland in 2018 voor de vierde keer heeft opgesteld. “We merken dat onze opdrachtgevers, zoals woningcorporaties en beleggers, deze ranglijst goed in de gaten houden. Zo hebben we bij de renovatie van het winkelcentrum Eggert in Purmerend ook FSC-gecertificeerd hout toegepast. Met name voor de verhuur van het tweede deel van dit renovatieproject heeft opdrachtgever Wereldhave de toepassing van dit duurzaam gecertificeerde hout in zijn pr-uitingen gebruikt.

Daarnaast merken we dat steeds meer woningcorporaties het gebruik van FSC-gecertificeerd hout graag vermelden in hun communicatie. Dankzij hun pr-activiteiten leren we steeds beter hoe we zelf ook onze toepassingen van FSChout naar buiten kunnen communiceren. Dat gaat goed, maar we merken wel dat dit niet eenvoudig is: we zijn niet zo gewend om hiermee te koop te lopen.”

Volgens hem is hierbij ook een rol voor FSC Nederland weggelegd. “We merken regelmatig dat nog niet al onze opdrachtgevers hebben gehoord van FSC-gecertificeerd hout. Als we het uitleggen, dan snappen ze bijna altijd onze keuze. Maar in mijn ogen is dit niet alleen onze taak, ook FSC Nederland kan meer aandacht besteden aan de communicatie naar opdrachtgevers.” Aan de andere kant geeft hij toe dat juist een ranglijst als Forest50 hierbij een belangrijke rol speelt. “Ik zie de lijst als een soort barometer, die de mate van belangrijkheid meet. Door dit soort pr-momenten krijgt FSC-gecertificeerd hout weer wat meer aandacht.”

Met dit soort overwegingen kan Slokker Bouwgroep terecht bij FSC Nederland, meldt Kramer. “Wij hebben ons begin 2016 aangesloten bij het Bouw & Hout Convenant, een initiatief van FSC Nederland waarbij inmiddels zo’n 25 bouwbedrijven hebben aangesloten. Deze bedrijven werken gezamenlijk aan een minimale duurzame houtinkoop van 90% binnen drie jaar na ondertekening.

'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd hout'
Ruurd Kramer: "Door FSC-gecertificeerd hout te gebruiken weten we zeker dat we niet alleen de bestaande bossen in stand houden, maar dat ook de lokale omgeving hiervan kan profiteren."

Tijdens de bijeenkomsten meld ik de positieve punten, maar ook de negatieve punten vanuit de werkvloer. Eén van die negatieve punten was bijvoorbeeld dat het toepassen van FSC-gecertificeerd hout voor veel administratieve handelingen zorgt. Ik weet dat FSC Nederland er inmiddels aan werkt om deze handelingen te verminderen.”

Circulariteit als toekomst

Hoewel slechts 10% van alle bossen in de wereld duurzaam gecertificeerd is, heeft FSC Nederland volgens hem voor veel positieve ontwikkelingen gezorgd. “In tegenstelling tot zo’n zes jaar geleden is duurzaam gecertificeerd hout in de meeste gevallen voorradig. Dat komt ook omdat we niet meer afhankelijk zijn van één houtsoort. We vragen onze opdrachtgevers niet meer om een specifieke houtsoort, maar willen juist weten wat de uiteindelijke bestemming van het hout wordt en welke eisen eraan worden gesteld. Vanwege weersinvloeden moet een houten gevel bijvoorbeeld aan hogere eisen voldoen dan een houten binnendeur. Zo spreiden we het gebruik van de verschillende soorten duurzaam gecertificeerd hout.”

Wel ziet Kramer het gebruik van duurzaam gecertificeerd hout als slechts een van de stappen naar circulair bouwen. “Dat heeft de toekomst. Het lastige is echter dat circulariteit lastig te meten is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld CO2-reductie.” Daar komt bij dat de opdrachtgever garanties wil over de materialen die zijn gebruikt. “Een materiaal als hout is goed opnieuw te gebruiken, maar wij weten niet onder bijvoorbeeld welke weersinvloeden een houten kozijn heeft gestaan. Daarom kiezen we in de meeste gevallen toch voor nieuw hout.”

'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd hout'

De top 10 van de Forest50 2018

Forest50

In de Forest50-ranglijst worden bouwbedrijven onder andere getoetst op het totaal toegepaste volume duurzaam hout en de CO2-opslag in dit hout, het toepassen van minder bekende tropische houtsoorten, de communicatie over de kwaliteiten van duurzaam hout binnen biobased en gezond bouwen en het gebruik van (uitsluitend) houten kozijnen in standaard woningen. De Forest50 wordt opgesteld door FSC Nederland en is in 2018 voor de vierde keer uitgereikt. In 2019 voegt FSC Nederland de Bosberekentool als nieuw criterium hieraan toe. Lees meer over deze tool in dit artikel.

Tekst: Tim van Dorsten

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c237 c243 c244
Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard

Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard

‘Het meest circulaire gemeentehuis’ wordt in Krimpenerwaard gebouwd. De gemeente krijgt hiermee één centrale locatie, die voorheen verdeeld ...

Lees verder

c21 c225 c244
CLT-inbouwdoos voor milieuvriendelijk bouwen

CLT-inbouwdoos voor milieuvriendelijk bouwen

Bouwmethodes met Cross Laminated Timber (CLT) worden gekozen om CO2 op te slaan in plaats van uit te stoten en demontabel te bouwen. Voor deze bouwmethode ontwikkelde ...

Lees verder

c21 c40 c185 c190 c225 c244
De impact van losmaakbaar detailleren op hergebruik

De impact van losmaakbaar detailleren op hergebruik

Losmaakbaar detailleren is een voorwaarde voor een circulaire economie. Platform CB’23 illustreerde het belang met een leidraad, om de circulariteitstransitie ...

Lees verder

c21 c41 c136 c225 c244
Vloer met fabrieksmatig ingebouwde installaties

Vloer met fabrieksmatig ingebouwde installaties

Hogere kwaliteit, minder faalkosten en uitstoot van schadelijke broeikasgassen zijn voordelen van prefab bouwen. De VBI Integraalvloer is een plug-and-play-vloer ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243 c244
Twee dagen lang op VSK 2024: Duurzaam Gebouwd Talks

Twee dagen lang op VSK 2024: Duurzaam Gebouwd ...

Duurzaam Gebouwd Talks is twee dagen lang te gast op de VSK 2024. Luister live mee als we in gesprek gaan met gasten als Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Tim ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c244
Van fictie naar realiteit bij circulariteitsessie Windesheim

Van fictie naar realiteit bij circulariteitsessie ...

In samenwerking met Hogeschool Windesheim, Technische Unie en W/E Adviseurs organiseerde SPIE Nederland een event. De deelnemers kregen een uitdaging mee: denk ...

Lees verder

c225 c244 c277 c295
Wubbo Ockels Innovatieprijs stimuleert talent om duurzame impact te maken

Wubbo Ockels Innovatieprijs stimuleert talent ...

Astronaut en duurzaamheidspionier Wubbo Ockels was een toonbeeld van innovatief denken en om zijn gedachtegoed in leven te houden is er nu Wubbo Ockels Innovatieprijs.

Lees verder

c21 c225 c244
Circulair aanbesteden, hoe doe je dat? (Deel 2 van 2)

Circulair aanbesteden, hoe doe je dat? (Deel ...

Vanaf 2023 pakt het Rijksvastgoedbedrijf het circulair aanbesteden op, maar hoe pak je dat nu in de weerbarstige praktijk aan? Tijdens de Alba Academie op 9 mei ...

Lees verder

c21 c225 c244
Circulair aanbesteden, hoe doe je dat? (Deel 1 van 2)

Circulair aanbesteden, hoe doe je dat? (Deel ...

Vanaf 2023 pakt het Rijksvastgoedbedrijf het circulair aanbesteden op, maar hoe pak je dat nu in de weerbarstige praktijk aan? Tijdens de Alba Academie op 9 mei ...

Lees verder

c21 c225 c244
Advertorial: Knauf koploper in recycling

Advertorial: Knauf koploper in recycling

“Hard van de daken schreeuwen is niet iets wat past bij ons traditionele Duitse familiebedrijf”, vertelt Bauke Geuzebroek, sinds april dit jaar directeur ...

Lees verder

c21 c225 c243 c244
Gideon organiseert Pop-up Dinner: 'Lekker eten, mét inhoud'

Gideon organiseert Pop-up Dinner: 'Lekker eten, ...

Op 22 mei organiseert Gideon met hulp van het KeileCollectief, Group A architecten en Climate Clean Up het Spring Fling Gideon Pop-up Dinner in het Keilepand in ...

Lees verder

c21 c225 c244
Meer waarde uit afval én mensen

Meer waarde uit afval én mensen

De circulaire economie komt steeds hoger op de politieke agenda van gemeenten te staan en als de routekaart van deze transitie vaststaat, hoort daar vaak een circulair ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up