Grenzeloos Talent: Nicole Bakker kaatst van Friesland naar Harvard

De nieuwe rubriek Grenzeloos Talent gaat over talenten in de bouw- en vastgoedwereld, die over de grens actief zijn. Met in het eerste deel: Nicole Bakker, die na een afgeronde studie aan de NHL Leeuwarden in de wachtkamer van de TU Delft plaatsnam. In opdracht van het Friese bedrijfsleven kon zij een onderzoek doen naar het 'klimaat' voor start-ups. 

Zo kwam ze onder meer terecht in Boston. Daar raakte ze onder de indruk van nieuwe mastersopleiding Design Engineering en sinds augustus staat ze ingeschreven bij de Harvard University.

Waarom Harvard?

“In mijn eerdere studie in Nederland moest ik kiezen tussen constructie – waarin ik ben afgestudeerd in Leeuwarden – en creativiteit. Dat hoeft nu niet, want deze master verenigt beide werelden. Het gaat zowel over gebouwen als over complete systemen met een focus op duurzaamheid en innovatie. Dat ik dit nu kan verbinden, is heel gaaf.”

Duur om daar te studeren?

“Ik heb het geld bij elkaar gekregen door meerdere fondsen aan te schrijven. Samen met een flinke lening bekostigen deze studiebeurzen mijn eerste jaar. Voor het tweede jaar moet ik dat nog rond zien te krijgen, best stressvol…”

Wat wil je met je studie doen?

“Ik wil me focussen op duurzaamheid, want daar ligt een grote opgave. De master die ik volg is veel breder dan uitsluitend architectuur en dat biedt mij kansen. Kijk ik naar de doelen die ik mezelf had gesteld, dan haal ik die hier volgens mij al in één semester. Dat maakt het voor mij lastig te voorspellen waar ik uiteindelijk terechtkom. In ieder geval volg ik nu keuzevakken als building simulation waarbij de focus ligt op besparingsmogelijkheden bij het design van een gebouw. 60% van de duurzaamheid is te behalen door te besparen vanuit bouwkundig perspectief en niet door energieopwekking. Ook ben ik onder de indruk van biologisch geïnspireerde architectuur. Daarbij ga ik onderzoek doen naar – de toepassing van – organische bouwmaterialen. Bijvoorbeeld paddestoelen, daar kwam ik vorig jaar in New York mee in aanraking toen ik hier was voor het start-up-onderzoek.”

Wat betekent ‘duurzaamheid’ in de VS?

“In Europa zijn we een stuk verder. Veel voor de hand liggende dingen doen ze hier nog niet. Mijn professoren zetten zich in voor duurzaamheid en sommigen van hen zijn zelfs adviseur van de overheid. Als je kijkt naar certificaten als LEED, dan plaatsen zij hier kanttekeningen bij. In Amerika en Latijns-Amerika werden LEED-certificaten erg eenvoudig uitgereikt, zei een van de professoren letterlijk tijdens een college. Dus dan voegen die gebouwen weinig toe als het om duurzaamheid gaat. Aan de andere kant, iedere stap die we kunnen zetten, maakt mensen wel bewuster, toch?”

Na je studie terug naar Nederland?

“Na mijn master kan ik vanwege de verblijfsvergunning alleen in Amerika blijven door een Ph.D. te doen, dus hier te promoveren. Mijn hart klopt voor Friesland, maar de kansen die ik hier krijg… in Nederland liep ik tegen veel hindernissen aan. Dat is een groot contrast met de ondersteuning die ik hier krijg. Het gaat allemaal veel sneller hier. ik ben iemand die in de praktijk wil brengen wat ik leer. Als ik dat kan dat inpassen in mijn studieprogramma dan doe ik dat de komende jaren het liefst hier in Boston op Harvard of MIT in Massachusetts.”

Foto: Michael Raspuzzi

Vanaf november 2016 introduceert Duurzaam Gebouwd een nieuwe rubriek, toegespitst op talenten in de bouw- en vastgoedwereld die over de grens actief zijn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog