Warmtebatterij voor opslag zonnewarmte
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Samen met haar partners heeft TNO een warmtebatterij ontwikkeld om het energieoverschot van energieproducerende gebouwen lokaal op te slaan. De opgeslagen energie kan worden gebruikt als het energieaanbod en de -opwekking minder is.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
De warmtebatterij werkt op basis van thermische opslag. Zonthermische collectoren zetten zonlicht om in warmte, zoals zonnepanelen dat doen om elektriciteit te winnen. De opgevangen warmte wordt chemisch opgeslagen in het zout, door dehydratatie van het zout. De warmte bevindt zich in het zout en wanneer deze nodig is, zorgt een hydratatiereactie ervoor dat de warmte vrijkomt.
Stap in energieneutraal maken van gebouwen
Deze lokale opslag van energie is een stap in het energieneutraal maken van gebouwen en woningen, het bevorderen van grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot. TNO heeft deze batterij ontwikkeld met Europese wetenschappelijke partners en bedrijven, zoals het Duitse instituut Fraunhofer, Zonne-energie Nederland, Mostostal en Seagoe Technologies.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Klinkt positief allemaal. Goede stap! Vraag is: hoe wordt dit betaalbaar voor alle huizen, in NL, en op grotere schaal wereldwijd, alwaar er al geen geld is voor fatsoenlijk geïsoleerde huizen, laat staan voor dit soort installaties. Wat kost dit systeem, en zien jullie al een mogelijkheid hoe dit in de nabije toekomst op een natuurlijke manier kan worden toegepast, zonder al die apparatuur en kosten?