Met de ondertekening van het investeringsbesluit voor Het Groene Net hebben wethouder Ruud Guyt van de gemeente Sittard-Geleen en Erik Stronk, algemeen directeur van energieleverancier Ennatuurlijk, goedkeuring gegeven voor de realisatie voor de eerste fase.
Dit idee stamt uit 2009 en richt zich op de verduurzaming van de warmtevoorziening in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein. In de eerste fase gaat het om de aansluiting van 145 consumenten en 9 zakelijke klanten in de eerstgenoemde gemeente. Hun warmte komt van Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) en het bestaande ketelhuis van Ennatuurlijjk in de Sittardse wijk Hoogveld. De aanleg van de infrastructuur start in aanstaande oktober, vervolgens worden de klanten vanaf december 2016 gefaseerd aangesloten.
Warmtenetwerk voor 5.000 huishoudens en 50 bedrijven
Als ambitie geldt om een warmtenetwerk te realiseren, dat warmte levert aan ruim 5.000 huishoudens en 50 bedrijven in de bovenstaande Limburgse gemeenten. Ook de industriële restwarmte van het industrieterrein Chemelot gaat hierbij voor de levering van deze warmte zorgen. Naar verwachting treedt de gemeente Beek eind 2018 toe tot Het Groene Net, de gemeente Stein volgt na 2020.
47.000 ton minder CO2-uitstoot
Bij de voorbereiding van dit netwerk waren de Provincie Limburg, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Europese Investeringsbank (EIB) en het adviesbureau Driven by Values betrokken. Zowel de gemeente Sittard-Geleen als Ennatuurlijk zijn voor 50% aandeelhouder van Het Groene Net. Het ontwikkelmodel bestaat uit 7 ontwikkelgebieden. Het Groene Net moet zorgen voor een besparing van zo’n 26 miljoen m3 aardgas en een 47.000 ton vermindering CO2-uitstoot. De totale investering bedraagt zo’n € 80 miljoen.
Foto: De plaatsing van de warmtekoudevoorziening in een van de Sittardse wijken vond eerder dit jaar plaats. Om de energievraag naar koude van Het Groene Net zo duurzaam mogelijk is te vullen, heeft de gemeente Sittard-Geleen gekozen voor absorptiekoeling met vloeistofkoelers. Absorptiekoeling is rendabel bij grote hoeveelheden beschikbare restwarmte. Homij heeft de benodigde installatietechniek gerealiseerd, in samenwerking met Arcadis als adviseur.