Het opwekken van zonne-energie met geluidsschermen langs spoor- en snelwegen is kansrijk en kan op grote schaal worden uitgevoerd.
Dat blijkt uit de Sonob-test, een onderdeel van het project Solar Noise Barriers. Een jaar lang werden verschillende zonneceltechnologieën geïntegreerd in geluidsschermen getest in ’s-Hertogenbosch. "De test heeft waardevolle inzichten opgeleverd en toont aan dat zonnecellen geïntegreerd in transparante geluidsschermen al toepasbaar zijn op grote schaal, terwijl voor nieuwere technologieën nog verdere ontwikkeling nodig is", zegt Heijmans-projectleider Stijn Verkuilen.
"Wat ons betreft is de praktijktest geslaagd en gaan we pilotprojecten op grotere schaal uitvoeren. We hopen volgend jaar een nieuw project te starten, maar zijn nog op zoek naar een geschikte locatie." Met een vervolg wil het bouwbedrijf nieuwe ervaring opdoen en nagaan hoe opgewekte elektriciteit in nabijheid van geluidsschermen verbruikt kan worden of straatverlichting kan laten branden.
Meer inzicht in energieproductie en technische haalbaarheid
De praktijktest startte in juni vorig jaar en richtte zich op het verkrijgen van meer inzicht in energieproductie en technische haalbaarheid van energieopwekkende geluidsschermen. Gedurende een jaar werden verschillende zonneceltechnologieën geïntegreerd in geluidsschermen getest onder verschillende weersomstandigheden en posities ten opzichte van de zon. De test werd gedaan met 2 types zonnecellen op basis van silicium en 2 op basis van LSC (luminescent solar concentrator). Uitkomst van de praktijktest is onder andere dat de LSC-schermen nog doorontwikkeling behoeven om een hogere energieopbrengst te krijgen. De schermen zijn ook getest op vandalisme en graffiti-bestendigheid.
Gedurende de praktijktest is geconstateerd dat de belangstelling toeneemt om zonne-geluidsschermen als onderdeel te zien van energieneutrale concepten. Daarnaast zijn ze te gebruiken voor andere functionele combinaties, zoals het integreren van verlichting of afvangen van fijnstof.
Potentiële energieopbrengst
Wanneer geluidsschermen van 4 meter hoog met geïntegreerde zonnecellen over een lengte van een kilometer worden geplaatst, zijn ze in staat om 100 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Of om snelwegverlichting over een lengte van 20 kilometer te laten branden. Op dit moment staat ongeveer 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs de Nederlandse spoor- en snelwegen.
Het bovengenoemde project in ’s-Hertogenbosch werd uitgevoerd door Heijmans, Technische Universiteit Eindhoven, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente ’s-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.
Foto: rechts staan de energieopwekkende geluidsschermen in 's-Hertogenbosch (foto: Credits: Branko de Lang / Heijmans)