Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Forehand
Sinds kort is Forehand de nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. Directeur René Vrij stelt zijn bedrijf voor.
Wat zijn jullie kernactiviteiten?
“Wij zijn distributeur van alles wat met datanetwerken en aanverwante componenten te maken heeft. Hiermee zorgen we dat alle devices in een gebouw met elkaar verbonden zijn en kunnen communiceren. Dat zijn niet alleen de computers, printers en telefoons, maar inmiddels alles met een IP-adres. Denk hierbij aan de verlichting, zonwering, wifi, camera’s en het klimaatsysteem. Zo helpen wij bedrijven op het gebied van netwerkbekabeling en Internet of Things (IoT).”
Op welke manier(en) zetten jullie in op duurzaamheid?
“We willen zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu en streven daarom naar een zo laag mogelijke carbon-footprint. Daarnaast werken we alleen met de beste passende producten, die voldoen aan de hoogste standaard. Zo werken we niet met pvc. Een lange levensduur is namelijk van belang op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast houden we de ontwikkelingen in deze markt in de gaten, door ons goed te laten adviseren door onze vaste toeleveranciers. We hanteren strenge selectiecriteria, zoals ISO-normering, vermindering CO2-uitstoot en hun duurzaamheidsinzet. Met onze toeleveranciers hebben we langdurige samenwerkingsverbanden. De ontwikkelingen in deze sector gaan namelijk snel en we willen onze klanten goed adviseren. Verder zorgen we voor zo min mogelijk transport naar onze klanten om zo de CO2-uitstoot te beperken. Ook de digitalisering zorgt voor minder afval.”
Naar welke duurzame producten die Forehand levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?
“Onze grootste productgroep is netwerkbekabeling. Hiervoor beschikken we over 2 merken: het Amerikaanse Siemon en het Zwitserse Reichle & De-Massari (R&M, red.). Daarnaast zorgen onze patch- en serverkasten voor de bescherming en koeling van de componenten. Wij geven hierbij advies over de duurzaamste oplossingen.”
Welk door jullie uitgevoerd project is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
“We zijn van begin af aan betrokken geweest bij de nieuwbouw van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. In samenwerking met de gebruiker en de adviseur hebben we dit ziekenhuis een flexibel, toekomstgericht, duurzaam en betrouwbaar netwerk geadviseerd. Wij volgen het project van ontwerp tot aan de oplevering. Ook kijken we naar de mogelijkheden om een gebouw ‘slimmer’ te maken, onder meer door de snelle opkomst van IoT. Het slimmer maken van een m2 moet bijdragen aan besparing op energie en facilitaire kosten en dit is weer duurzaam. Denk hierbij aan het klimaat, de verlichting en het energieverbruik. Door de komst van de nieuwe technologieën zijn we ook steeds vaker de gesprekspartner voor de architect, deze verandering heeft ook invloed op het ontwerp van een gebouw.”
Waarom zijn jullie partner geworden van Duurzaam Gebouwd?
“We willen nog meer betrokken raken bij ‘duurzaamheid’ om zo hiervoor nog meer aandacht te krijgen, gericht op ons vakgebied. De ontwikkelingen gaan erg snel: wij willen daarin vooroplopen en de markt goed informeren. We zijn al op de goede weg. Zo zijn we nauw betrokken bij het Cradle-to-Cradle Park2020 in Hoofddorp. We hebben onder meer bijgedragen aan de panden van Bosch&Siemens en BlueWater. We hebben als streven om zo duurzaam mogelijk te zijn en dat komt overeen met de ideeën van Delta Development, ontwikkelaar van dit duurzame industriegebied.”
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
“De duurzaamheid van onze producten neemt steeds verder toe. Ook de mogelijkheid voor recycling in verhouding tot een groter percentage tot hergebruik neemt toe. We zien ook steeds meer fabrikanten hun producten aan het eind van hun levensduur terugnemen, met gegarandeerd hergebruik. Daarnaast gaat het hard met IoT. Samen met partners als Siemon en R&M, maar ook met Philips en Cisco kijken we naar slimmere oplossingen die tot duurzaamheid leiden. Ook zien wij een toename in het afnemen van diensten in plaats van producten, zoals het kopen van licht in plaats van armaturen, bandbreedte/wifi-dekking in plaats van accesspoints en wasbeurten in plaats van een wasmachine. IoT maakt dit mogelijk en dat is onze toekomst.”