Aantal energieneutrale kantoren opschalen
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Om het aantal energieneutrale kantoorgebouwen te verhogen, organiseerde het Platform31-programma Energiesprong | Kantoor vol Energie regiobijeenkomsten in 6 provincies. In het Brabantse ’s-Hertogenbosch nam Duurzaam Gebouwd een kijkje.
In de villa naast de Verkadefabriek kwam als eerst Ronald Rameckers, hoofd techniek en gebouwbeheer bij dit cultureel centrum, aan het woord. Hij vertelde over de duurzaamheidsaspecten van de Verkadefabriek. “Zo liggen op het dak van de Grote Zaal zonnepanelen, die jaarlijks zo’n 35.000 kWh elektriciteit opwekken. Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen door ledverlichting.”
Daarnaast vertelde hij over het plan om van de villa een hotel te maken. “Onze plannen zijn om hiervan een Nul-op-de-Meterhotel te maken.”
Comfortabel, gezond en energiezuinig kantoor
Daarna verhaalden Wytze Kuijper en Noor Huitema van Energiesprong en Woud Jansen (Alba Concepts) namens het Excellent Expertteam over het belang van Kantoren vol Energie. “Het gaat erom een andere vraag te stellen”, liet Kuijper weten. “Ons doel is om te komen tot steeds meer comfortabele, gezonde en energiezuinige kantoren. We hebben gemerkt dat dit mensen in beweging brengt.”
Huitema beaamde dit. “Durf te vragen in functionele termen in plaats van technische oplossingen. Een dakkapel of dakraam zorgen bijvoorbeeld allebei voor extra licht op zolder.” Daarbij gaat het volgens haar om de waarom-vraag. “Het antwoord op die vraag geeft zicht op de achterliggende gedachte.”
Als onderdeel van het Excellent Expertteam heeft Jansen de ValueCase ontwikkeld. In deze tool staat centraal dat huisvesting geen kostenpost is, maar een bedrijfsmiddel. Hij toonde de 7 waarden waardoor mensen bewegen. “Dit zijn ‘imago verbeteren’, ‘cultuur veranderen’, ‘waarde creëren’, ‘risico beheersen’, ‘flexibiliteit bieden’, ‘productiviteit verhogen’ en ‘kosten reduceren’. De laatste 2 zien bedrijven als belangrijke waarden, maar de eerstgenoemde wint inmiddels ook aan belang”, legde Jansen uit. “Uiteindelijk draait het om de dialoog tussen de businesscase en dat wat mensen beweegt.”
Onverwacht resultaat: hogere productiviteit
Bij de aanwezigen zaten onder meer medewerkers van de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Bergen op Zoom en Almelo. In die laatstgenoemde plaats staat het duurzaamste gemeentekantoor van Nederland. “Bij de renovatie was de insteek het besparen van energie”, liet Mark Hendriks weten. “Inmiddels merken we dat dit gebouw ook zorgt voor een hogere productiviteit; dat hadden we niet verwacht.”
Janneke van Bakel van de gemeente ’s-Hertogenbosch zag na het verhaal direct potentie in een van hun panden. “Maar dat is slechts 800 m2.” Volgens Kuijper maakt dat niet uit. “Hoewel opschaling centraal staat, gaan we graag met ieder pand aan de slag. Het gaat namelijk om het proces.”
Wethouders en directieleden warm maken
Wim Berns van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet weten dat veel afhangt van wethouders en directieleden. “Zij moeten hiervoor warm worden gemaakt. Daarbij kan het afhangen van een bepaald woord. In de ene gemeente heeft ‘pilot’ een negatieve connotatie, terwijl voor de andere gemeente dit juist positief uitpakt. Uiteindelijk gaat het erom of je de ruimte krijgt om fouten te maken.” Hierop reageerde Huitema met de vraag: “Wat is een fout? Als iedereen akkoord is over het te behalen doel, dan bestaan er geen fouten.”
Over EET en Kantoor vol Energie heeft Duurzaam Gebouwd al eerder enkele artikelen geschreven: 'De bouwsector van binnenuit veranderen', 'Energieneutraal: randvoorwaarde én ultiem doel' en 'Bijzondere vragen wakkeren innovaties aan'.