‘Hét gevaar voor 2016: Juridisch jubeljaar Omgevingswet’

‘Hét gevaar voor 2016: Juridisch jubeljaar Omgevingswet’

Afgelopen woensdag 11 november in Utrecht vond de vierde editie van het Congres Omgevingswet plaats over de praktische werking en de verdere invulling van de Omgevingswet.

Met de Omgevingswet wordt het huidige omgevingsrecht vernieuwd om meer balans te leggen bij groei gericht op duurzame ontwikkeling en om 1 samenhangende wet met 1 instantie als bevoegd gezag te hebben (zie mijn blog '1 Omgevingiswet is de toekomst')

Directeur-generaal Chris Kuijpers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de ambtelijke baas van de Omgevingswet, gaf de aftrap en berichtte: “2016 wordt een topjaar voor de juristen!” met op de werkplanning voor juristen:

  • 4 Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB);
  • aanvullingswetten voor: bodem, geluid, grond en natuur;
  • en uiteraard de Invoeringswet Omgevingswet.

 “We zitten op schema, maar alle verloven voor juristen bij dit ministerie zijn ingetrokken”, schetste hij komisch. Voor gemeentelijke en provinciale ambtenaren en bestuurders had hij als boodschap: ‘Zet er extra druk op, haast is geboden. En wees voorbereid op de Omgevingswet bij dit adaptieve wetgevingsproces, voordat de wet in 2018 of 2019 in werking treedt.”

6 uitdagingen

Vervolgens beschreef Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten BPD, de 6 uitdagingen van de Omgevingswet:

  1. Komen de flexibiliteit en de afwegingsruimte in de AMvB’s uit de verf?
  2. Komen er geen nieuwe sectorale fragmentatiebommen met als “goede voorbeelden” de ladder voor stedelijke verduurzaming, fijnstof en de woelmuis?
  3. Gaat de vereiste digitalisering bij de vele overheidsinstanties lukken?
  4. Hoe gaan de nieuwe instrumenten uit de Omgevingswet werken?
  5. Komt de vereiste bestuursmentaliteit van de grond?
  6. Komt de integrale benadering van de grond?

‘Planologisch overspel’ wordt het systeem in de nieuwe Omgevingswet, zo schrijft Gebiedsontwikkeling.nu in ‘De uitzondering is de nieuwe regel!’. “Past een (bouw)plan in de Omgevingsvisie en zijn er verdere geen belemmeringen, dan kan het omgevingsplan eenvoudig worden aangepast.” De helft van deze grootste uitdagingen zijn van juridische aard.

Geen juridisch jaar

Bij de paneldiscussie ‘Wet in zicht, praktijk aan het woord” beet wethouder van de gemeente Lelystad en voorman van het stedennetwerk G32 Jop Fackeldey het spits af met als focus:

  1. Het jaar 2016 moet voor de Omgevingswet geen juridisch jaar worden.
  2. Start met een omgevingsvisie bij de Omgevingswet.
  3. Start als gemeente nu al met experimenteren, maar wacht niet tot 2018. Directeur Neprom, Jan Fokkema, sloot zich hierbij aan.

Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht ziet het als een gemiste kans dat de Omgevingswet zich richt op nieuwe ontwikkelingen, terwijl Nederland juist moet transformeren. Hij onderbouwt dit met de vele leegstaande vierkante meters kantoren, bedrijventerreinen en meubelboulevards met daarbij geteld in de bestemmingsplannen mogelijk gemaakte, maar nog niet gebouwde vierkante meters. Bij de paneldiscussie schetste Jan Reinier van Angeren van Stibbe advocaten voor de Omgevingswet nog juridische uitdagingen en de vraag hoe de Raad van State zal toetsen vooral op het aspect gezondheid.

Aan het eind van het inspirerende Congres Omgevingswet 2015 waren de conclusies:

  1. De Omgevingswet heeft een grote impact op de vereiste bestuursmentaliteit en door de integrale benadering.
  2. De afdelingen Ruimtelijke Ordening bij gemeenten en de grote bedrijven zijn met name bekend en bewust met de impact van de Omgevingswet.

Uitdagingen

De uitdaging voor de Omgevingswet in 2016 wordt om de eindgebruikers, burgers, bouwbedrijven, het midden- en kleinbedrijf, maar ook ambtenaren buiten de afdelingen Ruimtelijke Ordening bij de impact van de Omgevingswet te betrekken. Met ‘een juridisch jubeljaar’ voor juridisch specialisten komt er namelijk geen vereiste bestuursmentaliteit en geen integrale benadering.

Auteur Arno Kleine Staarman is projectmanager ruimtelijke ontwikkeling van Aranto: Van visie tot realisatie! ‘Voor wie zijn bestemming kent, vindt Aranto de weg’ (vrij vertaald naar een spreuk van de Chinese filosoof Lao Tze).

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c160 c225 c278 c299
Dit is de waarde van gezonde gebiedsontwikkelingen

Dit is de waarde van gezonde gebiedsontwikkelingen

Om natuurinclusieve en gezonde gebieden en gebouwen werkelijkheid te maken, is het essentieel om inzicht te krijgen in de waarde van dergelijke gebieden. Waar de ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Water van essentieel belang voor toekomstbestendige leefgebieden

Water van essentieel belang voor toekomstbestendige ...

Diverse partijen uit de bouw- en vastgoedsector waarschuwen voor een vertragingen door het niet tijdig afgeven van bouwvergunningen, door de deadline van de Kaderrichtlijn ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Vernieuwd inzicht in klimaatrisico’s gebouwen

Vernieuwd inzicht in klimaatrisico’s gebouwen

Overheidsinstellingen en bedrijven willen inzicht in hoe het veranderende klimaat hun gebouwen bedreigt. Om op postcode en huisnummer-niveau een gedetailleerd beeld ...

Lees verder

c21 c26 c41 c134 c243 c265
Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero van Breda

Eerste woongebouw voor gebiedsontwikkeling Hero ...

Gezondheid en duurzaamheid zijn speerpunten van de gebiedsontwikkeling Hero van Breda. Voor de realisatie van het eerste woongebouw ‘De Meeker’ ondertekenden ...

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c299
Onno Dwars en Lodewijk Hoekstra bij Duurzaam Gebouwd Op Locatie

Onno Dwars en Lodewijk Hoekstra bij Duurzaam ...

Je levensverwachting verhogen met vijf of zelfs tien jaar is geen utopie: door te leven in een blue zone ben je gelukkiger, gezonder en geniet je jaren langer van ...

Lees verder

c21 c40 c134 c225
Lancering GPR Gebied: duurzame gebiedsprestaties inzichtelijk

Lancering GPR Gebied: duurzame gebiedsprestaties ...

De lancering van de vernieuwde GPR Gebied-tool vindt plaats op 20 juni, van 12 tot 13u. Tijdens een webinar ontdekken deelnemers hoe dit instrument de duurzaamheidsprestaties ...

Lees verder

c21 c134 c225
Voorbeeldenboek toont toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen

Voorbeeldenboek toont toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen

Een voorbeeldenboek laat voorbeelden zien van renovaties en ontwikkelingen van toekomstbestendige gebieden en leefomgevingen. Het boek bewijst onder andere dat ...

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c134 c225 c260 c278
Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam Overamstel

Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam ...

Met een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel levert bouwende ontwikkelaar VORM 223 woningen op in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Lees verder

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up