Klimaatexperts: 'Sluit de kolencentrales!'
Meer dan zestig hoogleraren hebben een boodschap voor de VN-klimaattop in Parijs: sluit de kolencentrales. Onder anderen de Duurzaam Gebouwd-experts Andy van den Dobbelsteen, Michiel Haas en Anke van Hal hebben hun handtekeningen onder een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer gezet.
De brief, in handen van Trouw, noemt een sluiting op de korte termijn van de centrales haalbaar en financieel mogelijk. Eerder hakte Britse energieminister Amber Rudd al de knoop door om binnen slechts 10 jaar de deuren van alle centrales in Groot-Britannië dicht te doen.
Prima alternatief
De hoogleraren die zich achter de oproep scharen vinden elektriciteitscentrales die op gas werken een prima alternatief voor kolencentrales. De CO2- uitstoot zou tevens veel lager zijn. Volgens de experts kan Nederland morgen alle kolencentrales uitzetten zonder in de problemen te komen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
In de CO2 discussie wordt gezegd dat belasting op uitstoot negatief zal werken op de werkgelegenheid en dat andere landen dat dus ook niet willen. Het verminderen van CO2 uitstoot kan ook nieuwe werkgelegenheid opleveren. De CO2 uitstoot van de Nederlandse veestapel komt van de methaan uit de mest van 4 miljoen koeien, 10 miljoen varkens en 100 miljoen kippen. Als al deze mest wordt opgevangen en vergast levert dat zo'n 4 miljard m3 biogas op, waar ongeveer 3 miljard m3 methaan in zit. Methaan is een 21 x zo sterk broeikasgas als CO2. Door dit te verbranden stoot je slechts 3 miljard m3 CO2 uit en bezuinig je 60 miljard m3 CO2 equivalent oftewel ongeveer 40 miljard ton CO2. Op de totale Nederlandse uitstoot van 240 miljard ton CO2 is dat 1/6. Om alle veeteelt bedrijven om te bouwen tot biogas leveranciers zoals Campina Friesland dat doet gaat niet zo snel, maar levert wel technologie ontwikkeling en werkgelegenheid op en is haalbaar voor 2050. Bus diensten kunnen op LPG van biogas rijden. Alle kleine biogas en energieproducenten kan je op afstand koppelen met de bestaande elektriciteitscentrales die de op afstand de decentrale verbrandingsmotoren aanzetten als het donker wordt (geen PV energie meer).