Lokale initiatieven meest kansrijk in energietransitie
Anno 2015 worden allerlei nieuwe eisen gesteld aan het energienet, zoals het inpassen van door de zon opgewekte elektriciteit, het opladen van elektrische auto’s op grotere schaal en het toepassen van warmtepompen in all-electric woningen. “Netbeheerders krijgen daarom een opgave om hun netwerk op een andere manier in te richten.”
“Het net ongebreideld uitbreiden is vaak te kostbaar”, vertelt Marijn Artz, manager duurzaam en energietransitie van Netbeheer Nederland. “Daardoor zijn de ogen van netbeheerders steeds vaker gericht op alternatieven om het net slimmer te gebruiken en samen met marktpartijen mogelijkheden te benutten zoals managingsystemen om fluctuaties in vraag en aanbod van energie te beheren.”
Om de businesscase positief te houden is het voor de netbeheerders in het veld zinvol om gebruik te maken van dergelijke alternatieven. “De sleutel zit wat ons betreft enerzijds in flexibiliteit, anderzijds in een aanpak op lokaal en regionaal niveau”, vindt Martijn Boelhouwer. Hij is naast woordvoerder voor Netbeheer Nederland tevens hoofdredacteur van het blad Net NL. “Wat betreft die flexibiliteit kun je denken aan energieopslag en de mogelijkheid voor consumenten om op een andere manier energie te gebruiken of het omzetten van elektriciteit in andere energiedragers zoals power-to-gas.”
Lokale aanpak op maat
Het tweetal verwacht een groeiende focus op regionale en lokale initiatieven op dit gebied. Terwijl vroeger het hele land op min of meer dezelfde wijze geconfigureerd op het net kon worden aangesloten, krijgt de netbeheerder tegenwoordig te maken met vooral een aanpak op maat voor bijvoorbeeld een wijk of gemeente. In de markt zijn dan ook vooral pilotprojecten en nieuwe initiatieven te zien, zoals de Green Deal Smart Energy Cities dat 100.000 energieneutrale gebouwen wil realiseren met een focus op samenwerkingen binnen een buurt of gemeente.
Experimenten en ervaringen
“Dat zie je onder meer bij onze leden die bij initiatieven als de Stroomversnelling zijn betrokken. Daarnaast doen ze mee aan experimenten op het gebied van demand side-management, het betrekken van klanten bij het energiesysteem, methodieken voor energieopslag", vertelt Artz. “Het is nu tijd om kennis over al deze verschillende initiatieven te bundelen en de opgave met elkaar in te vullen, want deze issues raken niet alleen de netbeheerders.”
De brancheorganisatie voor Nederlandse netbeheerders zet een kennisdelingsinstrument in de markt: een Energiekaart. “Je kunt hier ervaringen met elkaar delen en nieuwe samenwerkingsverbanden opstarten of verder uitbouwen. We lanceren de website binnenkort officieel en zijn van plan deze samen met andere belanghebbende partijen door te ontwikkelen”, aldus Boelhouwer over de te lanceren Energiekaart.
Na kennis volgt actie
De Energiekaart heeft een focus op lokale initiatieven. Naar de toekomst vormt vooral het groeiende aantal consumenten met een slimme meter een kans. “In 2020 heeft 80% van de kleingebruikers een slimme energiemeter. Deze vormt de basis voor veel mogelijkheden”, denkt Boelhouwer. ”Denk bijvoorbeeld aan variabele tarieven. Energiebesparingskansen beginnen vaak bij het in kaart brengen van informatie over het gebruik. Op dat vlak hebben we nog een wereld te winnen.”
Meer informatie over Smart Cities
De komende tijd besteedt Duurzaam Gebouwd meer aandacht aan het onderwerp Smart Cities, onder andere door expertposts en achtergrondartikelen te publiceren rondom dit onderwerp. Daarnaast vindt op 4 november het TVVL-evenement 'Smart Cities Event' plaats, met de Amerikaanse econoom en adviseur Jeremy Rifkin. Hij vertelt over een duurzaam economisch model waarin internettechnologie en groene energie samen leiden tot ‘energie-internet’. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven op de website van het Smart Cities Event. Leden, partners en experts van Duurzaam Gebouwd kunnen tegen een gereduceerd tarief het evenement bezoeken, vraag uw kortingscode op via events@duurzaamgebouwd.nl.
Groot interview
Lees vanaf 29 september aanstaande het cover-interview met Enexis-CEO Peter Vermaat in Duurzaam Gebouwd Magazine #31. Dit magazine kunt u vanaf 29 september online bekijken op Duurzaamgebouwd.nl.