De nieuwbouw van de penitentiaire inrichting Zaanstad krijgt prefab cellen met constante hoge kwaliteit en een zeer korte bouwtijd. Staatsecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie bracht onlangs een bezoek aan de bouw en plaatste een prefab cel.
De nieuwbouw van PI Zaanstad wordt uitgevoerd door het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Naast een meer industriële en innovatieve manier van bouwen is gekozen voor een DBFMO-contract voor 25 jaar. Dit contract gaat niet alleen over het ontwerp en de bouw, maar ook over financiering, onderhoud en facilitaire dienstverlening gedurende de looptijd.
Winst van prefab
De prefab cellen zijn complete units met ingestorte voorzieningen die casco worden afgeleverd op de bouwplaats. Per week worden 24 cellen op het terrein geplaatst, verdeeld over de verschillende bouwstromen op het terrein. Voordelen zijn constante hoge kwaliteit, korte bouwtijd en de prijs-kwaliteitverhouding.
Consortium
De penitentiaire inrichting wordt omschreven als toekomstbestendig en multifunctioneel. De uitvoering is in handen van het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Imtech Building Services. Laatstgenoemde organisatie zorgt voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, terwijl Ballast Nedam de bouwkundige werkzaamheden op zich neemt. Als de bouw klaar is, medio 2016, biedt de inrichting ruimte aan 1.000 gedetineerden.