Winst door groene gevel als onderdeel van het gebouw

Tegenwoordig zien we steeds meer groene gevels die de duurzaamheid van een gebouw vergroten. Mooi, maar biedt een groene gevel niet nog meer mogelijkheden? Gelukkig zijn er praktijkvoorbeelden.

Een groene gevel is vaak een ‘sjaal’ rondom de gevel van een gebouw. Het kan de luchtkwaliteit buiten verbeteren, maar ook zorgen voor een grotere biodiversiteit. Mooie speerpunten vanuit een ideologische invalshoek!

Sportcomplex Egerbos

Er zijn tevens kansen om de groene gevel mee te nemen in een duurzaam business model. Een mooi voorbeeld hiervan is de vernieuwbouw van het sportcomplex Egerbos van de gemeente Venlo. In de voormalige situatie werd er veel graffiti op de gevel gespoten. Dit zorgde voor hoge onderhoudskosten en voor een onplezierig beeld van het complex bij de omgeving. Maar door nu een groene gevel toe te passen, krijgt het sportcomplex een andere uitstraling en de omgeving uitzicht op groen. En er is geen plek meer voor graffiti. Voor de gemeente Venlo is het van meerwaarde dat het gebouw zowel voor de gebruikers als voor de omwonenden goed past in de omgeving.

Kwaliteit van de binnenlucht

Een ander Cradle to Cradle geïnspireerd project in Venlo is het nieuwe stadskantoor. Hier wil de gemeente de kwaliteit van zowel de buiten- als de binnenlucht verbeteren. Met een gezonde luchtkwaliteit binnen wil men het ziekteverzuim omlaag brengen. Hiervoor is een kas opgenomen, waardoor de buitenlucht naar binnen komt. Vervolgens wordt deze lucht verplaatst naar de vide en aantrokken naar de zonneschoorsteen. Hierna wordt de lucht door de gevel naar buiten geperst.

Gemiddeld is de luchtkwaliteit binnenin gebouwen vier tot acht keer slechter dan buiten. Door continu buitenlucht aan te zuigen via de kas en deze niet in een gesloten kringloop te houden, wordt de binnenlucht in het gebouw al beter. Daarbij zuivert de gevel de lucht wanneer deze naar buiten wordt geperst. Volgens TNO verbetert hierdoor de buitenluchtkwaliteit binnen een straal van 500 meter. In het gebouw profiteert iedereen hiervan: dit is tenslotte de lucht die weer naar binnen wordt gezogen in de kas.

Integratie van groene gevel

Het is geweldig om te zien dat er steeds meer innovaties plaatsvinden met betrekking tot groene gevels. Ze vormen steeds vaker een onderdeel van het gebouw. Zou het niet geweldig zijn als de groene gevel meer geïntegreerd zou worden in de gevelconstructie?

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB