Minister Blok van Wonen en Rijksdienst vertelt in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken van rijksacties omtrent het Energieakkoord.
In de brief schrijft Blok over onder andere het Nationaal Energiebesparingsfonds en de stimuleringsregeling energieprestatie huursector. Er zijn tussen 21 januari 2014 en 31 mei 2014 in totaal 441 Energiebespaarleningen aangevraagd voor een bedrag van 5 miljoen euro. Er zijn 217 Energiebespaarleningen verstrekt, voor een bedrag van 2,4 miljoen euro. De gemiddelde lening bedraagt ongeveer 11.000 euro.
Ook de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP), die op 1 juli 2014 in werking zal treden, komt onder de aandacht. Er is €400 miljoen subsidie beschikbaar voor het energiezuiniger maken van woningen. De regeling, onderdeel van het Energieakkoord, is beschikbaar voor zowel woningcorporaties als verhuurders van woningen met huurprijs tot €700 per maand.
Resultaat voor huurder
Over het resultaat voor de resultaat voor de huurder schrijft Blok: ‘De huurder heeft na de renovatie een energiezuinigere woning met een hoger wooncomfort. Conform het Energieakkoord is het uitgangspunt dat de totale woonlasten (huur en energiekosten) door de renovatie lager worden of gelijk blijven. Met de energiebesparende maatregelen zijn de woningen doorgaans ook beter beveiligd tegen inbraak. Soms kan zelfs het Politiekeurmerk veilig wonen worden verstrekt.’
Dit zijn niet de enige initiatieven die in de brief worden behandeld. Aan bod komen het revolverend fonds voor de huursector en het fonds voor vereniging van eigenaren, het wegnemen van wettelijke belemmeringen huurprijswetgeving voor woningen met een betere score dan energieneutraal en de subsidie ondersteuningsprogramma energiebesparing VNG.
Snelheid maken
Blok sluit zijn brief af: ‘Nu de in deze brief uitgewerkte middelen voor energiebesparing beschikbaar komen, wordt aan een belangrijke randvoorwaarde voor energiebesparing in woningen en stimuleren van de werkgelegenheid voldaan: het bieden van extra financiering. Met financiering alleen komen we er echter niet. Zoals ook de blok voor blok projecten laten zien, is er een gezamenlijke inzet van alle partijen nodig. Het Energieakkoord heeft daarvoor de bakens uitgezet. Het is nu belangrijk dat alle betrokken partijen, overheden en markt, koers houden en snelheid blijven maken.’