Wakker worden met... Monique de Vos-Faay
- Gebouwschil
- Artikel
In deze 13e editie van onze onlinerubriek 'Wakker worden met...' gaan we de zomer in met Monique de Vos-Faay, commercieel directeur van Faay. Vanaf volgende week houden we hiermee een zomerstop.
Faay senior ontdekte 1971 dat vlasscheven een uitstekende basis zijn voor (scheidings)wanden. Vlas is duurzaam materiaal en onuitputtelijk als grondstof. Faay wanden zijn inmiddels een begrip, want het is goed schroeven in zo’n wand en bovendien zijn ze stootvast, geluids-, brand- en thermisch isolerend en demontabel. Jaarlijks produceert Faay 450.000 m2 waarbij export steeds belangrijker wordt. Dochter Monique de Vos-Faay is commercieel directeur en ziet kansen in de zich herpakkende bouwsector.
Hoe komt Faay aan de grondstof vlas?
"Dat kozen we bewust, omdat we op zoek waren naar een onuitputtelijke grondstof met tegelijkertijd goede bouwfysische eigenschappen Het vlas dat wij gebruiken wordt voornamelijk verbouwd in Zeeuws Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De vlasplaten worden in onze fabriek in Vianen bewerkt. Dat houdt het frezen van groeven in de zijkanten en van verticale leidingschachten in. Ook het toevoegen van een toplaag van o.a. gipskarton of spaanplaat doen wij in Vianen."
Op uw website staat een project vermeld waar specifiek op formaat en gewicht van de platen wordt ingegaan. Kunt u dat toelichten?
"Onze platen waren vroeger 60 cm breed, maar in 2005 is dat vanwege arbo-eisen 40 cm geworden. Dat heeft best voeten in de aarde gehad. Eerst zochten we het in andere grondstoffen voor de platen, maar we vonden dat we dan te veel moesten inleveren op zaken als brandwerendheid, geluidsisolatie en/of schroefvastheid. Vervolgens keken we naar hulpmiddelen voor de monteur. Maar het bleek allemaal niet de oplossing. Het formaat aanpassen was dat uiteindelijk wel, al moesten we daarvoor een compleet nieuwe productiestraat bouwen.."
Waarom introduceerde Faay vorig jaar de BinnenKlimaatWand?
"Dat product is door ons ontwikkeld op basis van de vraag van een van onze klanten, een leemstucbedrijf. Zij zochten een ‘mono-paneel’ waarop leem goed is aan te brengen. Zo kwamen wij in aanraking met weer een heel nieuw marktsegment."
Hoe werkt deze wand om het binnenklimaat te verbeteren?
"De BinnenKlimaatWand pas je toe in ‘damp-open' gebouwen om zo luchtvochtigheid te reguleren door de natuurlijke en ademende werking van de gebruikte materialen. Dat is belangrijk en kan een verbetering van het binnenklimaat geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het binnenklimaat in woningen vaak slecht is, tot 2 maal slechter dan de luchtkwaliteit buiten. Klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen worden met een slecht binnenklimaat in verband gebracht. Het is dus belangrijk om daarbij stil te staan."
Hoe reageert de markt op het product?
"Het is gelanceerd toen we nog midden in de bouwcrisis zaten. Nu het begint aan te trekken is er meer aandacht voor dit product in Nederland en ook in Duitsland. Het is wel typisch een product voor een nichemarkt en we moeten daarom ook zaaien voordat we kunnen oogsten. Daarom benaderen we onder meer architecten actief om ze voor te lichten over het product. Duurzaamheid is gelukkig nu ook veel hipper dan toen ik net bij Faay kwam werken midden jaren 90. Toen hing er nog een sfeer van geitenwollensokken rond duurzame producten, maar dat is helemaal veranderd. Hardlopers in ons assortiment zijn de scheidingswanden VP54/70 en SP54. Deze worden veel in de retailsector toegepast. Winkels verbouwen immers nog steeds om de 5 à 6 jaar, kijk maar naar supermarkten en woonwarenhuizen."
Wat zijn trends die u ziet?
"Ik zie steeds meer samenwerking in de keten. Grote aannemers nemen initiatieven om samen wat op te zetten met partijen, zoals ons. Het is belangrijk dat wij bij de start van een project al aan tafel zitten. Zo kunnen we meedenken en met oplossingen komen. Bijvoorbeeld over de organisatie van aanlevering van materialen op de bouwplaats. En als men specifieke eisen stelt kunnen we oplossingen bieden die volledig aansluiten bij de eigenschappen van onze scheidings- of tussenwanden, zoals de BinnenKlimaatWand.”