FSC Nederland nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd
Kennisplatform Duurzaam Gebouwd verwelkomt FSC Nederland als nieuwe partner. Benieuwd naar de duurzaamheidsambities van de organisatie? Lees het interview om meer te weten te komen over onder andere het FSC-keurmerk en uitgevoerde projecten.
Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Forest Stewardship Council® (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet om de wereldwijde bossen te beschermen door certificering. FSC Nederland richt zich op de promotie en vergroting van de vraag naar FSC-gecertificeerd hout en papier. Hiervoor worden een groot aantal marktactiviteiten en initiatieven ondernomen. Ook komt er tegenwoordig niet alleen hout en papier uit een FSC-bos maar ook producten zoals kurk, rubber en bamboe.
Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
De FSC-methode houdt een goede balans tussen het behoud van het leefgebied van planten en dieren, de sociale aspecten (bijvoorbeeld werkomstandigheden houthakkers en inspraak lokale bevolking) en de winstgevendheid van een bos. FSC wordt als enige keurmerk gesteund door organisaties als het Wereld Natuur Fonds.
Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
FSC is een keurmerk en levert zelf geen fysieke producten. De FSC-standaarden worden door FSC International ontwikkeld. De FSC-certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijke certificeerders. Dit zijn bekende bedrijven zoals SGS, SKH en DNV Business Assurance. Wel ondersteunen we bedrijven met vragen over de FSC-standaard, praktijkcases over certificering en de mogelijke subsidies/fiscaal voordeel bij gebruik van FSC-producten (MIA/Vamil).
Ook gaan wij partnerschappen aan met onder andere woningcorporaties, gemeenten, waterschappen en de bouw- en houtsector. Wij bieden inhoudelijke ondersteuning om te verduurzamen, onder andere door knelpunten samen op te lossen. Daarnaast ondersteunen wij communicatie over duurzaam hout en papier. Het kiezen voor enkel nog gecertificeerd duurzaam hout is voor veel partners een hele concrete en mooie bijdrage aan het eigen MVO-beleid. Op dit moment werken wij met 300 partners uit diverse sectoren succesvol samen aan verduurzaming.
Project: Laan van Spartaan, bouwbedrijf MJ de Nijs en Zonen BV
Welk door u uitgevoerd project is het meest duurzaam en waaruit blijkt dat?
Een concreet voorbeeld van een marktontwikkelingsproject is het Bouw & Hout Convenant, een wereldwijd uniek initiatief, waar bedrijven uit de bouw- en houtsector de handen ineenslaan om het gebruik van duurzaam gecertificeerd hout in bouwprojecten vanzelfsprekend te maken. De bouwbedrijven werken in drie jaar naar een volledig duurzame houtinkoop (>90%) en de houthandel zorgt ervoor dat die vraag altijd kan worden ingevuld.
De aangesloten bedrijven komen regelmatig bij elkaar om knelpunten/praktijkcases te bespreken en op te lossen en gezamenlijk te communiceren over de resultaten. Wij komen graag in contact met partijen die geïnteresseerd zijn in een aansluiting bij dit initiatief. Zie de afbeelding hieronder voor meer informatie over deelnemers aan het convenant.
Deelnemers Bouw & Hout Convenant
Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Wij hopen het gebruik van gecertificeerd duurzaam hout voor meer organisaties vanzelfsprekend te maken. Om verschillende redenen, maar vooral om wereldwijd verantwoord bosbeheer mogelijk te maken. Maar naast verantwoord bosbeheer zijn er ook een aantal praktische redenen om voor hout in de bouw te kiezen. Als enige bouwmateriaal zorgt hout niet voor CO2-uitstoot maar slaat het juist CO2 op.
Elke kubieke meter hout slaat ongeveer 0.9M3 CO2 op. Ook is het energiegebruik om van hout een bouwmateriaal te maken het laagst van alle mainstream bouwmaterialen. Het produceren van bijvoorbeeld staal kost 24 keer meer energie dan het produceren van hout. Tenslotte is hout een mooi en warm materiaal waar veel mensen een goed gevoel bij hebben en is het goed recyclebaar. Wij hebben voor het laatste een FSC Recycled-label in het leven geroepen.
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
We verwachten dat hout een grotere rol gaat spelen in de bouwwereld van de toekomst. Vooral door de toenemende aandacht voor klimaat, milieubescherming en CO2-reductie. Architect Michael Green heeft een interessant TED-talk over hout op YouTube: ‘Why we should build wooden skyscrapers.’ (zie onderstaande video)
Wij zijn erg benieuwd welke partij in Nederland als eerste een ‘wolkenkrabber’ bouwt met hout. Heeft u vragen over duurzaam geproduceerd hout? Wij horen het graag!