TU Delft
Een computerprogramma moet de kosten van stroomopwekking via windparken op zee verlagen. Het programma werd ontwikkeld door Michiel Zaayer van de TU Delft, die op maandag 16 december op dit onderwerp promoveerde.
Volgens Zaayer mogen we in de toekomst kostenreducties verwachten voor deze technologie. In zijn onderzoek legde hij de focus op twee uitdagingen die spelen op het gebied. De eerste uitdaging is volgens hem de lastige optimalisatie van het geheel, omdat windparken op zee van nature multidisciplinair zijn en uit vele componenten bestaan.
Als tweede uitdaging noemt Zaayer dat het ontwerp van de windturbine niet op hetzelfde moment plaatsvindt als het ontwerp van de windparken waarin ze worden toegepast. De optimalisatie van het ontwerp van de windturbine staat centraal, dit omdat de turbine invloed heeft op de kosten van vele elementen van een windpark op zee.
Zo heeft de optimalisatie van het ontwerp invloed op onder andere de installatie, de constructie waarop wordt gebouwd, de elektrische bekabeling, het onderhoud en de elektriciteitsopbrengst.
Zaayer vertelt over de methode die is ontwikkeld, om in te schatten welke effecten een windturbine zal hebben op de kosten en de prestaties van een windpark op zee: “De basis hiervoor is een computerprogramma dat automatisch een park ontwerpt voor een windturbine die door de gebruiker wordt ingevoerd. Door de invoergegevens te variëren kan de gebruiker vinden welk windturbineontwerp de laagste energiekosten zal opleveren.”
Test met case study
De methode is getest met een casestudy en met een aantal industriële gebruikers. De casestudy laat zien dat de methode inderdaad tot een beter windturbineontwerp kan leiden en ook de testgebruikers beamen het nut van het programma.