Kamerbrief ontwikkelingen energiebesparing gebouwde omgeving
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Een kamerbrief van Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst aan de voorzitter van de Tweede Kamer informeert over een aantal ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving. Onder andere het energielabel voor nieuwe utiliteitsbouw, de start van het nationaal energiebespaarfonds en de aanscherping van de nieuwbouweisen komen aan de orde.
Blok haalt in zijn brief als eerste onderwerp het energielabel voor nieuwe utiliteit aan: “Vanwege de grote diversiteit is het beoordelen van utiliteitsgebouwen aanzienlijk ingewikkelder dan bij woningen. Juist daarom is het nauwkeurig volgen van de instructies voor het opnemen van het energielabel van essentieel belang.”
Het energielabel voor nieuwe utiliteitsbouw en de aanscherping van de afficheringsplicht treedt op 1 juli 2014 in werking. In de brief wordt vermeld dat de bestuurlijke boete als sanctie wordt toegevoegd aan de Woningwet, zodat deze toegepast kan worden wanneer op transactiemomenten het energielabel utiliteitsbouw ontbreekt.
Niet haalbaar
Hoewel Blok eerder in zijn brief van 15 november 2013 schreef dat het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) van start gaat op 1 december 2013, bleek dat niet haalbaar. “Zowel de cofinanciers Rabobank en ASN Bank, fondsmanager SVn als ik vinden het een absolute vereiste dat het NEF vanaf dag één volledig operationeel is; dat consumenten optimaal kunnen worden geïnformeerd en dat het behandelen van aanvragen en het verstrekken van leningen volgens een met alle zorgvuldigheid vormgegeven proces plaatsvinden.”
Blok schrijft dat voorgenoemde doelstellingen binnen de eerder aangegeven planning niet haalbaar waren. Hij verwacht dat het NEF begin 2014 van start kan gaan. Vervolgens gaat Blok in op de aanscherping van nieuwbouweisen.
Aanscherping
“Op weg naar een bijna-energieneutrale nieuwbouw vanaf 2020 is het voornemen om in 2015 een tussentijdse aanscherping van de nieuwbouweisen (EPC) in te voeren. Dit is conform de afspraken in het ‘Lenteakkoord Energiezuinige Nieuwbouw’. Voor woningbouw gaat het om een EPC van 0,4 en bij utiliteitsgebouwen om 50 procent verlaging ten opzichte van het niveau van 2007”, zo schrijft Blok.
Verder gaat Blok onder andere in op de onnodige verlichting van kantoren en winkels, zonnepanelen op rijksvastgoed en de differentiatie isolatie-eis. De volledige brief is te lezen in pdf-vorm op de officiële website van de Rijksoverheid.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
De brief van Blok bevat ook informatie over de 2 procedures die de Europese Commissie tegen Nederland voert vanwege de weigering van Nederland om de EPBD-richtlijn tijdig en juist te implementeren. Die weigering leverde al 10 jaar lang een enorme vertraging van energiebesparing en verduurzaming van de woning- en gebouwvoorraad op. Nederland riskeert een hoge boete met haar weigering om op een correcte wijze het energieprestatiecertificaat in te voeren. De huidige plannen van Blok voor een 'doe-het-zelf' energielabel sluiten totaal niet aan op de richtlijn. Tsja.....