Grootste zonnedak van Amsterdam op de RAI
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Met de plaatsing van 1.632 zonnepanelen wordt de komende weken op Hal 8 van Amsterdam RAI het grootste zonnedak van Amsterdam gerealiseerd. De zonnepaneleninstallatie levert 360.000 kWh, en is vergelijkbaar met de jaarlijkse elektriciteitsvoorziening van 140 Amsterdamse huishoudens. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van zo’n 150 ton per jaar.
Amsterdam RAI investeert daarmee in duurzame opwekking om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken. Begin 2014 worden de zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Energiepartner Nuon realiseert samen met Oskomera Solar Power Solutions het zonnedak op de RAI.
Nuon levert al stadswarmte en energie aan de RAI, waarbij de CO2-uitstoot voor de levering van elektriciteit en gas volledig wordt gecompenseerd. Ruim 60 procent van het dakoppervlak op het 12.000 vierkante meter grote dak wordt voorzien van panelen. Dat is wat maximaal mogelijk is qua belasting van het dak in verband met de dakconstructie.
Investering
Met de zonnepanelen op de grootste hal van het RAI-complex is een langjarige investering gemoeid van 500.000 euro. Dit wordt gefinancierd door Triodos Bank, huisbanken Deutsche Bank en Rabobank Amsterdam en een lening van het Amsterdams Investeringsfonds. Het fonds van de gemeente Amsterdam waarmee zij investeert in duurzame energieprojecten in de stad.
Volgende stap
Met de plaatsing van 1.632 zonnepanelen zet Amsterdam RAI een volgende stap in haar ambitie om in de congres- en evenementenindustrie in de komende vijf jaar een zichtbare koploper in Europa te zijn op het gebied van duurzaamheid. Amsterdam RAI onderzoekt de mogelijkheid of ook andere delen van het complex met zonnepanelen kunnen worden uitgerust. Zeker is dat het nieuw te bouwen RAI Amtrium zal worden van voorzien van zonnepanelen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Investering slechts 3,5 mille per woning. Wel veel ruimtebeslag: met 50 m2 per woning. Wegens plat dak? Mijn les: woningkappen ontwerpen op zonnepaneelmaat.