AkzoNobel
AkzoNobel en Solvay hebben een driejarige overeenkomst gesloten voor de uitbreiding van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in verven en coatings van AkzoNobel. Afgesproken is dat AkzoNobel in toenemende mate gebruik gaat maken van biologisch gefabriceerd epichloorhydrine, oftewel Epicerol, van Solvay.
Epicerol wordt al veelvuldig toegepast in de harsen die worden verwerkt in de coatingproducten van AkzoNobel en heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan de meeste op fossiele basis geproduceerde epichloorhydrine. De organisatie wil tegen 2016 twintig procent van de totale behoefte aan epichloorhydrine dekken uit biologisch geproduceerd materiaal.
Nieuwe stap
Dick Bartelse, Business Unit Director Purchasing van AkzoNobel, is verheugd met de samenwerking: “We zijn heel blij met de verdere uitbouw van onze samenwerking met Solvay, een nieuwe stap in onze strategie voor biologische productie. Wij maken ernst met ons streven om onze leveranciers te laten investeren in bio-realisaties die onze klanten de beschikking geven over geavanceerde producten op duurzaamheidsbasis.”
Ook Jean-Luc Préat, Hoofd van onderdeel Epicerol van Solvay’s Emerging Biochemicals Global Business Unit, zegt hierover: “Deze overeenkomst illustreert de noodzaak van een levenscyclus-opzet voor duurzaamheid, waarin alle niveaus van de productieketen samenwerken. Dat is de beste manier om onze wereldwijde CO2-uitstoot te minimaliseren en de milieu-uitdagingen binnen onze industrie het hoofd te bieden.”
Samenwerkingsmodel
Het samenwerkingsmodel tussen chemiegroepen enerzijds en de leveranciers en klanten anderzijds is innovatief te noemen; dit model is gebaseerd op een leveringsbijeenkomst voor hernieuwbare oplosmiddelen die de twee ondernemingen recentelijk hebben aangekondigd. Het project gaat direct van start en is opgezet voor meer dan drie jaar gezamenlijk werk in de waardenketen.