Nieuwe generatie windmolens bij ICDuBo
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Naast zonnepanelen is er door de komst van een nieuwe generatie stadswindmolen, de ‘Archimedes Windmill’, een concurrerend alternatief. De Europese primeur is te zien in het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam.
De Archimedes Urban Wind Turbine is een nieuw type windturbine, bestaande uit drie cirkels die als spiralen in elkaar zijn gewikkeld en uitgevouwen. Hierdoor ontstaat een driedimensionale conische turbine, vergelijkbaar met langwerpige schelpen die op het strand zijn te vinden.
Biomimicry
Deze benadering van de wetenschap, die zich baseert op de kunst van het nabootsen van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke problemen op te kunnen lossen, heet Biomimicry. De bijzondere constructie zorgt ervoor dat wind wordt aangezogen en de turbine optimaal presteert en daarmee aanzienlijk beter rendeert dan een normale urban propeller windmolen.
Bebouwde omgeving
Bij ICDuBo is de revolutionaire Archimedes windmolen nu al te bewonderen. De spiraalvormige en geluidarme windturbine is speciaal ontwikkeld voor de bebouwde omgeving. De hippe spiraalvormige turbine moet de standaard driewiekige turbine overbodig maken. Dankzij zijn aerodynamische vorm en de theorie van de geleerde Archimedes levert deze molen een beduidend hoger rendement dan de traditionele molens. Daarnaast is een investering in de Archimedes windmolen vergelijkbaar met een investering in zonnepanelen, waarmee deze nieuwe generatie windmolens een korte terugverdientijd hebben.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Links
Reacties
Biomimicry of mimicry houdt in dat je iets nabootst uit de natuur. Ik zie de schelpvorm, maar wat is het verband met een betere windvang?
Ik denk dat het jusit geen suicces wordt, omdat het oppervlak waar de lucht langs gaat heel groot is. Dat betekent een hoge luchtweerstand. Bovendien heeft dit ontwerp eenm groot materiaal verbruik. Vergelijk dat eens met de 3 wieken van een moderne windmolen. Bij opschalen loopt dit ontwerp veel eerder tegen fysieke wetten van de zwaartekracht aan.
Een groter oppervlak betekent natuurlijk een groter effect van de wind en dus meer kracht denk maar aan een zeilboot of surfplank, met een groter zeil ga je harder !
Als sprake is van aanzuiging zoals in de tekst staat, ben ik benieuwd naar de effecten op fauna, vlinders enzovoorts.
Als hier sprake is van nabootsing van de schelp, dan zou de ze windmolen Fibernaci wind molen moeten heten. Hij heeft de formule ontwikkeld om een de schelp vorm te kunnen uitrekenen. Het grote voordeel van deze vorm is dat er geen onderdruk en/of wervelingen ontstaan. Dit produceert geluid en weerstand. Ben benieuwt naar de specificaties.
Het lijkt me heel uitdagend om zo,n windmolen op je dak te hebben.
krijg waarschijnlijk binnenkort een opdracht van de provincie voor de bouw van een nieuw type windturbine zoek hiervoor samenwerking met uw bedrijf wacht af
volhouden
Gaarne prijsopgave en vermogen per unit
heb een model van een nieuw type kleine windmolen gemaakt. De rotor zit in een ronde buis die aan de voorkant wijder is waardoor er meer wind wordt opgevangen. Zou het model gaarne willen testen in een windtunnel. Weet u wellicht iemand die deze test wil en kan uitvoeren?
Wil graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe windtechnologie voor particulieren.
ja ik ben ook geintresseerd in wat deze kost en waar ik zoiets kan bestellen. Ik heb hem tot nog toe nergens verder vinden wie zoiets leverd.
zou er een mogelijkheid bestaan dat deze ook op monumentale gebouwen kan geïntegreerd worden? dit zou een gat in de markt zijn daar monumentenzorg geen interesse heeft in zonnepanelen op oude gebouwen zoals bv. kerkgebouwen. en laat het nu net zo een gebouw is dat wij hebben :) Ben benieuwd naar reacties...
Wil graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe windtechnologie voor particulieren. Gaarne prijsopgave en vermogen per unit
Ik ben ten zeerste geïnteresseerd in uw nieuw type icdubi, draemarchimedes. Kunt u mij de technische gegevens doorsturen van elk type voor een eensgezinswoning in België. Ik heb reeds een reeks PV zonnepanelen en een Lucy water warmtepomp maar uiteraard produceert deze niet ‘‘s nachts wat ik met een geruisloze windmolen wel kan bekomen. Kunt u mij productie van deze windmolens doorsturen, hun dB alsook kostprijs, met dank. Philippe Hersleven