Derbigum Nederland BV
Na de lancering twee jaar geleden van Derbipure, de eerste dakbaan ter wereld op basis van plantaardige oliën en harsen, werkt Derbigum aan een nieuwe innovatieve dakbedekking van plantaardige oorsprong, BIOtumen.
Half oktober heeft de Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag de laatste dakbaan gelegd op de pilotlocatie op de woningcomplexen aan de Heemraadstraat te Nijmegen, met daar in totaal 900 m2 BIOtumen.
Van biomassa tot pyrolyse-olie
BIOtumen is een nieuw soort dakbedekking, dat qua uiterlijk en prestaties lijkt op gewone bitumen dakbanen maar afkomstig is van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze olie is gemaakt van schoon resthout en wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa (gewassen en reststromen uit de landbouw-, landschap- en voedingsmiddelenindustrie). Pyrolyse is een veelbelovende technologie voor de conversie van (heterogene) biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.
Consortium
BIOtumen en dit testproject zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen vijf innovatieve bedrijven. Het idee is ontstaan uit de samenwerking tussen Derbigum en Orineo, een business development bedrijf op het gebied van biobased oplossingen voor de industrie. Door de bekendste pionier van pyrolyse van biomassa, BTG Biomass Technology Group, werd het gebruik van pyrolyse-olie concreet. Voor de praktische introductie sloten dakbedekkingsbedrijf Weijers Platte Daken uit Groesbeek en woningcorporatie Talis zich aan bij het consortium.
Gelderland ondersteunt bioBased economy
De provincie Gelderland zet sterk in op de ontwikkeling naar een duurzame biobased economy door tal van ondersteuningsprojecten en regelingen en ondersteunt rechtstreeks de marktintroductie van (eind)producten via het project ‘biobest products’. In een biobased economy worden fossiele brand- en grondstoffen zoveel mogelijk vervangen door biomassa. Het project werd verder ondersteund door de stichting Kiemt, die de juiste partijen bij elkaar heeft gebracht en het project bij de provincie onder de aandacht heeft gebracht.
BioBased bouwen
Een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwwereld is de groeiende vraag naar biobased (ge)bouwen; niet meer alleen gedreven door ideologische overwegingen, maar ook in toenemende mate door economische motieven. De bouwwereld (en hun opdrachtgevers) zijn vragende partijen naar producten en materialen die goed scoren in criteria voor duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Om aan die vraag te kunnen voldoen is er behoefte aan nieuwe biobased producten met goede eco-scores, als alternatief voor de bestaande bouwmaterialen. BIOtumen beantwoordt aan deze groeiende vraag.
Toekomst
Het product BIOtumen is op dit moment nog niet volledig uitontwikkeld. Het is bijvoorbeeld nog een uitdaging om de productie op te schalen. Een ander doel is om een hoger rendement te behalen in het productieproces van de dakbedekking. Verder wordt nog gezocht naar een partner die de pyrolyse-olie op industriële schaal kan opwerken naar de voor BIOtumen geschikte biopolymeren. Met de bouw van hun nieuwe pyrolyse-fabriek zal BTG op industriële schaal pyrolyse-olie kunnen leveren. De planning is dat de pyrolysefabriek van BTG in 2014 in productie zal gaan. De bedrijven hopen tegen eind 2013 de laatste hobbels te hebben genomen en BIOtumen op industriële schaal in de markt te kunnen zetten.
Foto: Plaatsing van de laatste BIOtumen-dakbaan op een pilotdak in Nijmegen, in aanwezigheid van Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag.