Onbeperkte 'saldering' van eigen energie
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Als de huidige opiniepeilingen daadwerkelijk zouden worden vertaald naar de Tweede Kamerverkiezingen, is een ruime politieke meerderheid voor een onbeperkte ‘saldering’ van eigen energie. Eigenaren van een duurzame energieopwekkingsinstallatie zullen dan geen energiebelasting hoeven te betalen over de zelf gebruikte (eigen) stroom.
De onbeperkte saldering*) zal alleen gelden voor eigenaren die deze eigen energie zelf verbruiken en niet commercieel exploiteren. Dat is gebleken uit het eerste verkiezingsdebat over energie in het kader van de Tweede Kamer verkiezingen in Utrecht.
Vergunningklaar
In het debat, georganiseerd door de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), werd verder duidelijk dat er in een nieuwe Tweede Kamer veel meer werk zal worden gemaakt van windmolenparken op zee en een veel hoger tempo zal worden gerealiseerd op land. Er was breed draagvlak voor de ‘Amsterdamse aanpak’ waarbij locaties vergunningklaar worden aanbesteed. Het vergunningvrij neerzetten van opwekkingsinstallaties van duurzame energie op of bij eigen woning of bedrijf ging de meeste partijen echter nog te ver.
Landschap verandert
Er is bijna unaniem draagvlak voor een lange termijnvisie op energietransitie, waarbij de landelijke politiek een grote verantwoordelijkheid heeft in het uitleggen dat de consequentie van meer duurzame energie inhoudt dat het Nederlandse landschap zal veranderen.
Er is ook draagvlak voor een nieuwe belasting op CO2 door energieproducten. Het afschaffen of aanpassen van de energiebelasting is niet te verwachten in een komende kabinetsperiode.
Oproep
De voorzitter van ODE, Wouter de Jong, sloot het debat af met een oproep aan de landelijke politiek de burger meer vrijheid te geven voor eigen (duurzame) energieproductie, wettelijke belemmeringen weg te nemen en oneerlijke fiscale behandeling af te schaffen. Subsidie is niet nodig, duurzame energie is rendabel.
Organisatie voor Duurzame Energie
ODE is al sinds 1979 een landelijke vereniging van 'Burgers vóór Duurzame Energie'. ODE vertegenwoordigt ruim 12.000 burgers, verdeeld over individuele leden en burgers die lid zijn van coöperatieve bedrijven en aangesloten verenigingen. De vereniging streeft naar een vrije en schone energieproductie, distributie en consumptie.
*) Saldering in het hier genoemde kader – energieleverantie in Nederland – wil zeggen dat de door de energieleverancier aan het net teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer.)