Toetsing opnameprotocol energielabel Nieuwbouw

In opdracht van Agentschap NL gaat DWA bij twaalf projecten het protocol voor het energielabel Nieuwbouw toepassen. De opdracht die DWA heeft is te zoeken naar mogelijkheden om een betrouwbaar label op te leveren, dat zo min mogelijk inspanning vraagt van marktpartijen en tegen lage kosten kan worden gerealiseerd.

Vanaf 1 januari 2013 wordt het nieuwe energielabel Nieuwbouw verplicht. De Lente-Akkoordpartners, marktpartijen en gemeenten willen graag meer ervaring opdoen met het nieuwe opnameprotocol en de vrijwillige ventilatietoets. Het doel hiervan is – door toetsing van het opnameprotocol, inclusief de vrijwillige ventilatietoets, bij een aantal nieuwbouwprojecten – verbeterpunten zichtbaar te maken en kinderziektes op te sporen,. Het traject moet resulteren in een soepele implementatie van het energielabel Nieuwbouw in 2013.

 

Aanpak implementatietraject
Om het protocol effectief en met een minimum aan kosten te implementeren, gaat DWA op de volgende manier te werk:

  1. Minimaliseren van het aantal bewijslastdocumenten, door niet relevante documenten uit te sluiten;
  2. Tijd besparen door gebruik te maken van een repeterende bouwsystematiek, door het aantal opnamepunten te beperken tot één type systeem en vervolgens alleen de onderdelen die van elkaar verschillen op te nemen;
  3. Optimaal gebruik maken van de op de bouw aanwezige kennis en beschikbare informatie in het verzamelen van de bewijslast;
  4. Streven naar één centraal woningdossier, door de EPN-opnemer afspraken te laten maken met de bouwende partijen over de aan te leveren specifieke gegevens.

 

In december van dit jaar wordt over het implementatietraject een presentatie gegeven aan ontwikkelaars, bouwers en andere professionals.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA

Links