Detailniveau flink omhoog in nieuwe NEN 7120

Net gewend aan het nieuwe Bouwbesluit 2012? Vanaf 1 juli komt er nog wat nieuws bij, omdat dan de NEN 7120 Energieprestatie van Gebouwen (afgekort EPG) van kracht wordt.

Doel van de nieuwe norm is om beter aan te sluiten bij de praktijk; nieuwe technieken te waarderen; woningbouw en utiliteitsbouw beter af te stemmen en ook nog eens nauwkeurig te kunnen rekenen om zo een nog lagere EPC te kunnen berekenen. Dat is nodig bij een eventuele aanscherping in de toekomst (naar verwachting in 2015), maar ook nu al bij strengere eisen dan het Bouwbesluit die in het kader van duurzaamheid vaak voorkomen.

De bestaande normen NEN 5128 (woningbouw) en NEN 2916 (utiliteitsbouw) konden al niet meer met de hand worden doorgerekend en dat geldt zeker ook voor de nieuwe NEN 7120. Het detailniveau is flink omhoog gegaan en dat vraagt meer van diegene de berekening maakt. Niet alleen bouwkundig, maar vooral ook op het gebied van installaties.

 

Effect?
De energieprestatie van een groot aantal referentiegebouwen is door DGMR bepaald met zowel de oude als de nieuwe norm. Het  totale energiegebruik, berekend met NEN 7120, is grosso modo gelijk aan de oude norm. Per energiepost zijn er wel verschillen, maar deze zijn beperkt. Voor utiliteitsbouw zijn de verschillen groter. Met name het energiegebruik door verwarming – tot op heden één van de belangrijkste posten – is gedaald met 40 tot 60%. Hierdoor is de verdeling van het energiegebruik over de energieposten ingrijpend gewijzigd. De gebouwen zijn niet ineens veel minder energie gaan gebruiken, maar de bepalingsmethode is gewijzigd (o.a. het nieuwe warmere klimaatjaar en de zonnewarmtewinst door dichte delen). Ook in utiliteitsbouw wordt nu zomercomfort meegenomen wanneer er geen koelinstallatie aanwezig is. Het aandeel van verlichting is juist toegenomen. Dat wordt enerzijds veroorzaakt doordat het toelaatbare energiegebruik is gedaald, maar ook doordat er nu rekening wordt gehouden met het parasitair vermogen van noodverlichting en regelingen. De rol van verlichting kan niet langer onderbelicht blijven. Voor een aantal onderdelen kan een forfaitaire berekening worden uitgevoerd, maar kan er ook meer in detail worden gerekend met specifieke gegevens. Dat vraagt dus om meer details en kost de rekenaar wat meer energie, maar het kan de EPC wel verder omlaag brengen.

 

Normcommissie
DGMR is als lid van de normcommissie nauw betrokken bij de norm, maar ook bij de vertaling van de norm naar rekensoftware ENORM en heeft daarnaast diverse haalbaarheidsstudies verricht waardoor we reeds de nodige ervaring hebben opgedaan met de praktische (en minder praktische) kanten van de norm. Deze praktische kennis gecombineerd met onze jarenlange ervaring zetten we in bij onze succesvolle Masterclasses waar we komend najaar een vervolg aan gaan geven.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR

Links