Slimme meter zorgt voor nieuwe dienstverlening

Het Asser bedrijf Metsens heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt. Met het nieuwe ODA-certificaat is Metsens één van de eerste onafhankelijke aanbieders van energie monitoring die toegang heeft tot de slimme energiemeter.

Bij de nieuwe slimme energiemeter wordt de verbruiksinformatie, na toestemming van de klant, doorgezonden naar een centrale server van de overheid. Vervolgens mogen alleen gecertificeerde partijen gebruik maken van deze gegevens. De introductie van de slimme meter leidt tot nieuwe aanbieders van diensten, die onafhankelijk zijn op de energiemarkt, zogenaamde onafhankelijke dienstenaanbieders (ODA’s). Metsens uit Assen is één van deze nieuwe en nu dus ook gecertificeerde aanbieders. Het certificaat wordt uitgegeven door een gezamenlijk platform van energiebedrijven in Nederland, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Slimme energiemeters worden op steeds meer plaatsen in Nederland beproefd om consument en ondernemers inzicht te geven in hun energieverbruik. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in Cité, een huisvestingscomplex voor 500 studenten in Rotterdam op de Kop van Zuid.

 

Privacy

Om de privacy van de kleinverbruiker te waarborgen is het hele systeem van datacommunicatie en dataverzameling van de verbruik gegevens zorgvuldig beveiligd. Partijen die onafhankelijk nieuwe diensten willen aanbieden, zoals Metsens, moeten werken volgens een gestandaardiseerd protocol. Pas na het afleggen van een aantal zeer strenge testen krijgt zo’n ODA een certificaat en daarmee toegang tot de basisgegevens, overigens altijd alleen als ook de klant daar zelf toestemming voor heeft gegeven. Vervolgens vindt er regelmatig een controle plaats (audit) om de werkwijze verder te controleren en te borgen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links